Ciutat

Per què Sabadell vol ser com Pontevedra?

Imatge del centre de Pontevedra / Cedida

Sabadell s’emmiralla en Pontevedra. Si més no, la considera un gran referent per marcar les línies mestres del seu futur. La ciutat gallega és un exemple, premiat internacionalment, de tranformació urbana:  la restricció i la limitació de velocitat dels vehicles ha permès reduir els índexs de contaminació i que ha reduït a zero el nombre de víctimes per atropellaments.

El model Pontevedra, que s’ha presentat aquesta tarda a Sabadell, és el de la “ciutat per les persones”, en què caminar o la bicicleta estan a l’ordre del dia: són dos de cada tres desplaçaments de la ciutat. I aquest no ha estat un canvi d’un dia per l’altre: ha estat un llarg camí de dues dècades que els seus artífexs, els nacionalistes del BNG –que governen la ciutat des de 1999–,  reivindiquen com a motor d’un canvi global.

Contra la indecisió, apostes

“‘El carrer és la continuació de la casa’, deia Ildefons Cerdà. I és així”, ha parafrejat un dels impulsors del model pontevedrí, el regidor de Ordenació del Territori, César Mosquera. Aquest no només ha explicat l’aposta decidida, sinó que ha fet un discurs a favor de tirar pel dret amb les grans transformacions, encara que en un principi generin rebuig.

Ho ha exemplificat amb el comerç, que en un principi era reaci, i ara veu com una gran oportunitat fer les vies cèntrics per a vianants. “A mi m’ha entrat un cotxe a comprar”, ha ironitzat i ha afegit: “Només cal veure on es posen les marques: volen ser als carrers per a vianants. No crec que aquestes grans multinacionals, que fan estudis de mercat,  s’equivoquin”, ha sentenciat. I a Pontevendra, ha exposat Mosquera, ara hi ha una gran unitat per mantenir-ho: “No tenim pilones. Si algun llest aparca on no toca, el veí avisa”.

Davant les explicacions de Mosquera, l’alcalde, Maties Serracant, ha exposat que Pontevedra demostra que “tot és més possible del que sembla” i constata que a Sabadell encara hi ha “deures per fer” en la pacificació de la ciutat.

Propostes de llarg recorregut

Les mesures dutes a terme a Pontevedra abarquen àmbits tan diversos com la mobilitat i el medi ambient. A banda de convertir part del centre històric per a vianants, també s’ha reduït la velocitat dels vehicles a 30 km/hora a tota la ciutat (20 km/hora al centre), al temps que s’ha reduït la presència de barreres arquitectòniques, mesures que han reclamat entitats com Protegim els vianants per a Sabadell.

Així mateix, a la ciutat gallega han fet una gran aposta per la mobilitat a peu: bon exemple són la xarxa de camins escolars o bé iniciatives com el Metrominuto, un mapa que indica el temps per anar d’un punt a un altre de la ciutat.

Comentaris
To Top