ARA A PORTADA
La bretxa de gènere a la ciència

- El temps: núvols i algun ruixat
Publicat el 18 de novembre de 2018 a les 21:43
Actualitzat el 18 de novembre de 2018 a les 22:08
Hipatia d’Alexandria va millorar el funcionament dels astrolabis i va inventar el densímetre a l’edat antiga, Trotula de Salerno va escriure diferents tractats sobre medicina femenina al segle XII, Rosalind Franklin va ser una de les investigadores clau de l’ADN, però el reconeixement al seu treball se’l van endur James Dewey Watson, Francis Crick i Maurice Wilkins. Aquests són només alguns exemples de la contribució femenina a la ciència, però hi podríem nomenar molts més, que en molts casos, no han rebut el mateix interès que els masculins, o han quedat silenciats.
Un 48,78% de les persones que es dediquen a les ciències i les tecnologies són dones, segons l’informe “Brecha salarial y científica de género”, elaborat pel Ministeri de Igualtat l’any 2017. A l’informe, “Científicas en Cifras”, que va elaborar el Ministeri de Treball l’any 2015, només un 39% del personal investigador a Espanya és femení. D’aquestes, la gran majoria es concentren al món sanitari, mentre que continuen sent minoria en el món tecnològic; segons l’Eurostat, només un 15,4% dels especialistes TIC a Espanya eren dones. Si analitzem la història del premi Nobel, només 17 dones han guanyat un relacionat amb les ciències des de l’any 1901.
“És necessari augmentar el numero de dones dins les ciències i les tecnologies. També s’ha de veure el paper que juguem. A infermeria, per exemple, la gran majoria són dones, però els càrrecs directius són pels homes”, explica la Rosa Palacín, investigadora de l’IMCAB - Institut de Ciències Materials de Barcelona -. L’any 2015, el 100% dels càrrecs més alts dels organismes públics d’investigació estaven en mans dels homes, les dones dirigien un 18% de centres o instituts públics d’investigació, però representaven el 75% dins dels consells rectors, segons “Brecha salarial y científica de genero”. L’any passat, per primera vegada des de 1939, la presidència del CSIC va caure en mans d’una dona, Rosa María Menéndez.
Notícies recomenades
-
Sabadell Dues obres tornen a la casella de sortida: les places de Fidela Renom i Granada
-
Sabadell Matas qüestiona la votació de Junts: "36 persones no poden decidir el futur de Sabadell"
-
Sabadell Queixes dels veïns per la "deixadesa" de l'exterior de la Vapor Badia: "Fa fàstic!"
-
Sabadell Una incidència a la línia R4 de Rodalies a Sabadell provoca retards a diversos trens
-
Sabadell La militància de Junts vota sortir del Govern de Sabadell si no renegocia el pacte amb el PSC
-
Sabadell Cuca Santos (PP): “Els veïns només s’han defensat perquè l’Ajuntament no ho ha fet”