Publicitat
Ciutat

El centenari de la Torre de l’Aigua se celebrarà dissabte al Parc Taulí

El centenari de la Torre de l’Aigua celebrat amb festes, tallers i exposicions

El president d'Aigües Sabadell i les dues regidores a la presentació dels actes/P.ARMENGOL

Una festa prevista per aquest dissabte 23 de novembre centrarà els actes del centenari de la Torre de l’Aigua que s’estan celebrant a la ciutat. La festa començarà a les 17 hores i fins a les 20 hores es faran diverses activitats com tallers teatralitzats per explicar la història d’aquest emblemàtic element sabadellenc, tallers de treballs manuals, música en directe, classes d’Indie Hop i de Ball Swing i, com a colofó final, s’enlairaran globus blaus (com si fossin gotes d’aigua) i un espectacle pirotècnic. Tots aquests actes tindran lloc al Parc Taulí.

Els actes per commemorar el seu centenari però van més enllà d’aquest acte festiu de dissabte vinent. El pròxim divendres,  22 de novembre s’inaugurarà una exposició al Museu d’Història de la ciutat, sobre la història de la Torre de l’aigua. Amb el nom “La Torre de l’Aigua, cent anys”, explicarà el procés tècnic de la seva construcció, així com la seva autoria. L’exposició, que s’inaugurarà a les 20 hores, es podrà visitar fins al 5 de gener del 2019.

El dimarts  20 de novembre es presenta un número especial de la revista Arraona dedicat a la Torre de l’Aigua i pel 16 de desembre és previst se celebrin un seguit de visites comentades.

Enric Blasco, president d’Aigües Sabadell, ha explicat la importància d’aquest element al Sabadell del segle XIX, que va millorar el subministrament de l’aigua a la ciutat, i n’ha destacat els elements tècnics i artístics característics: “és un dipòsit de 300.000 litres que, tot i per la part exterior sembla octogonal, per dins és circular. Aquesta forma fa estalviar punts de tensió, sobre les cantonades. És un edifici fet amb formigó armat, amb dos pilars, per una passa l’aigua i per l’altra la instal·lació elèctrica. Aquests pilars van relligats el què li permet donar gran solidesa a l’edifici”, ha explicat.

La regidora de Cultura, Montserrat Chacon, ha explicat que la Torre de l’Aigua forma part del patrimoni museístic de la ciutat com a element protegit i que al llarg d’aquesta etapa de protecció patrimonial, ha estat sotmesa a dues grans rehabilitacions, la primera entre 1987 i 1989 i la segona entre els 2013 i el 2017 en la que es van refermar els elements de seguretat i també es va actuar per millorar la seva estètica, recuperant el formigó, el material característic i original en què va ser construïda.

Chacon ha dit que, es tracta d’un dels elements patrimonials més visitats de la ciutat, i que rep 700 visites anuals, un 40% d’aquestes són d’escolars. La Torre de l’Aigua només es pot visitar tres vegades l’any (durant algunes festivitats locals) i mitjançant visita concertada per grups. i ha anunciat que s’està treballant en un pla per ampliar la protecció d’aquest element i que sigui declarat, per la Generalitat de Catalunya, Bé Cultural d’Interès Nacional, per la qual cosa ja s’ha iniciat el procés i ara serà el govern català qui haurà de decidir la idoneïtat d’aquesta petició.

Per la seva banda la regidora de Promoció de la Ciutat, Marisol Martínez ha destacat la promoció de la Torre de l’Aigua dins del Pla estratègic de Turisme, que entre altres elements inclou ampliar les visites a la Torre de l’Aigua dins d’un dels circuits turístics que oferirà la ciutat.

Publicitat
Comentaris
To Top