Diners

El Vallès impulsa el creixement català amb la indústria i els serveis

Creixement total del VAB comarcal / BBVA

El Vallès Occidental va ser la comarca amb el creixement més gran de Catalunya, un 5,1%, el 2017. Aquesta és la principal conclusió, des del punt de vista vallesà, de l’Anuari Econòmic Comarcal del 2018 de BBVA, que ha confirmat que el territori català ha deixat enrere els efectes de la crisi gràcies al creixement d’un 3,3% l’any passat.

El Vallès ha liderat aquesta recuperació econòmica catalana gràcies a l’increment del valor afegit brut (VAB) de la indústria i dels serveis, sobretot els relacionats amb les empreses. Entre el 2013 i 2017 emergeix un mapa diferent de la situació anterior, però molt semblant a l’etapa entre el 1995 i el 1999. En aquella època, després de tres devaluacions, la indústria es va disparar i, per tant, les comarques vinculades en aquest sector van tenir un fort creixement. “Ara hem recuperat aquell model sòlid”, ha assegurat el catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Oliver, que ha afegit que “el que està tirant de l’economia catalana és la inversió, les exportacions i la indústria, i els serveis vinculats al suport a la indústria i a l’exportació”.

En aquest context, la comarca no només es beneficia d’aquesta tendència, sinó que n’és el motor. De fet, el Vallès Occidental està situat en la primera posició de Catalunya pel que fa al creixement del VAB en els serveis, que va ser del 4,9% l’any passat. Aquesta dada és més rellevant si es té en compte que el pes d’aquest sector és d’un 66,3% a l’economia vallesana.

Pel que fa a la indústria, el creixement del VAB al Vallès ha estat del 5,4% situant-se en la vuitena posició. “Com més creixi la indústria i més exporti (i estem a nivells rècords d’exportacions) més tiraran endavant els serveis”, ha destacat Oliver. Si s’analitza, des del 2013, la indústria ha crescut el 23%. A la comarca, aquest sector té un pes del 28,4%, per la qual cosa aquesta expansió industrial encarà és més important en la projecció de l’economia. Tot i això, Oliver ha destacat que l’únic punt negre és que l’ocupació no està augmentant al nivell de l’activitat.

La bombolla de la construcció

El catedràtic de la UAB posa en dubte que torni a crear una bombolla de la construcció perquè “el crèdit està creixent a un ritme molt modest i una bombolla s’ha de finançar”. El sector ha crescut el 5,8% al Vallès. En tot cas, el nombre d’habitatges iniciats està molt per sota d’abans de la crisi.

Comentaris
To Top