Diners

Per què cau la confiança de les empreses?

Índex de confiança empresarial. 2t 2018 i 3t 2018. (base primer trimestre 2013=100) / CIESC

Confiança tocada. Les perspectives de l’empresariat pateixen una nova reculada de cara al tancament de l’exercici 2018. La darrera Enquesta de confiança i clima empresarial, relativa als catorze municipis de l’àrea d’influència de Sabadell, assenyala que la confiança empresarial ha caigut 2,4 punts percentuals respecte a fa tot just un any, quan ja hi va haver una forta davallada com a resultat de la crisi constitucional a Catalunya.

L’Índex de Confiança Empresarial dels municipis de la Conca del Ripoll i Riera de Caldes (CRiRC), que recull les expectatives de l’empresariat per al proper trimestre, es queda en 138,1 punts –amb base al primer trimestre del 2013–. D’aquesta manera, recula tant en l’àmbit interanual com respecte al trimestre anterior.

Fenomen d’arrel global

La caiguda de la confiança no és només una qüestió vallesana. Tant a Catalunya com al conjunt d’Espanya es registren caigudes respecte a l’any i el trimestre anteriors, encara que ho fan per sota de l’entorn de Sabadell: així, en el cas català, es perden 2,1 punts pel camí i a l’Estat espanyol en són 1,1. L’explicació, segons l’empresariat, és el context econòmic incert en l’àmbit internacional. El secretari tècnic de CIESC, Josep Milà, apunta a factors internacionals, com l’augment del proteccionisme als EUA, el Brexit, i la incertesa en l’economia italiana. El president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Antoni Maria Brunet, coincideix en el diagnòstic i assenyala que s’estan veient indicis d’una “certa desacceleració en el creixement”.

Menys optimisme

De la mateixa manera que la confiança empresarial cau, també s’aprecia una reculada en la marxa del negoci per al tercer trimestre. Pràcticament una de cada cinc empreses (18,4%) considera que en els darrers mesos el seu negoci ha anat a la baixa (+1,1 punts percentuals). No obstant això, els optimistes segueixen sent més (23,1%), encara que la majoria que situa en un terme mitjà i considera que el trimestre acaba amb una situació d’estabilitat (58,5%).

“Hi ha un entorn inestable que acaba repercutint en l’empresa i en les famílies, i el consum”, apunta Milà, que augura que les “males perspectives” poden acabar repercutint en les bones dades del PIB, que situaven el Vallès Occidental com la primera comarca de Catalunya en creixement (+5,1%) de valor afegit brut (VAB).

L’Enquesta de Confiança i Clima Empresarial és elaborada pel CIESC, amb la promoció del Gremi de Fabricants, el Centre Metal·lúrgic, la Cambra de Comerç, el Banc Sabadell i l’Ajuntament de Sabadell

Exportacions a la baixa

El tercer trimestre també acaba amb xifres negatives pel que fa a les exportacions. Una de cada quatre empreses amb activitat a l’estranger (24,6%) considera que ha anat cap enrere pel que fa a les vendes a l’estranger, mentre que només un 14% apunta a un augment respecte al segon trimestre. “Les empreses d’aquí tenen una visió molt més internacional, pel que els afecta molt més qualsevol sotrac exterior”, exposa Brunet, tot fent una comparativa amb els efectes del conflicte català, del qual va apreciar “efectes menors”.

Per als empresaris, la inestabilitat internacional arran de fenòmens com la guerra aranzelària entre els EUA i la Xina o la sortida prevista del Regne Unit –la cinquena economia del món– de la UE són causants que se sumen a una altra tendència: el comerç en línia. “L’e-commerce és un dels grans competidors en un mercat global”, apunta el mateix Brunet, que parla d’un “trasbals enorme” per als comerços físics, els grans perjudicats d’una febre web que els indicadors apunten que ha vingut per quedar-se.

Publicitat
Comentaris
To Top