Diners

Cap al model de pensions amb estalvi d’empresa

Juan Jesús Gómez, durant la conferència d’EUTIME a la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell / LLUÍS FRANCO

Un model de pensions amb aportacions de l’empresa i del treballador. Aquesta és una de les propostes dels experts per fer sostenible el sistema públic actual. El director de previsió de l’Àrea d’Estalvi-Inversió del Banc Sabadell, Juan Jesús Gómez, va explicar-ho dijous a la conferència Present i futur de les pensions públiques, que va organitzar l’Associació EUTIME a la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca.

Actualment, hi ha 2,1 espanyols en edat de treballar per cada persona més gran de 65 anys. L’any 2050, però, només hi haurà 1 treballador per cada jubilat. El nombre de pensions anirà augmentat des dels 9,6 milions actuals fins a uns 15 milions el 2050. Si no es canvia el sistema serà necessari incrementar el nombre d’afiliats dels 18,4 milions actuals a una mica més de 27 milions. A més, hi ha elements demogràfics que fan perillar la sostenibilitat del sistema. Espanya és el país de la Unió Europea (UE) amb més esperança de vida en néixer, amb 84 anys. A més, és el país europeu amb menys taxa de fertilitat (1,3 fills per dona). D’aquesta manera, la taxa de dependència de gent gran (ràtio entre població més gran de 64 anys i d’entre 15-64 anys) passarà del 28,3% actual al 66,8% el 2050.

Davant d’aquesta situació, els tècnics han proposat la implantació d’un model de comptes nocionals en què l’empresa extreu del salari del treballador una part i fa una aportació d’una part de la cotització en un compte fictici destinat a estalviar per a la jubilació. Es tracta d’una capitalització individual. “Això permet que sigui més proporcional a l’edat de cadascú”, va assenyalar Gómez. És un model quasi obligatori i, per tant, un empleat pot decidir acollir-s’hi o no. Aquesta fórmula d’estalvi ja s’ha implantat a països com Suècia, Letònia i Polònia. Però a Espanya, només el fan servir grans empreses obligades pel conveni col·lectiu. Segons Gómez, “es requereix un consens polític i social” per tirar-ho endavant.

El president d’EUTIME, Joan Rios Masanell, va indicar que “gaudir de benestar i d’una pensió es fa cada cop més difícil” i va afegir que “ens hem d’adaptar i buscar altres mitjans”.

La Tresoreria General de la Seguretat Social ha disposat de 3.000 milions d’euros dels fons de reserva de la Seguretat Social per poder fer front al pagament de la paga extra dels pensionistes

Comentaris
To Top