Ciutat

Quin mercat és més econòmic per comprar el dinar de Nadal?

Preus en els mercats locals dels dies 4 i 5 de desembre a partir d’una mostra de parades.

S’apropa la festa de Nadal. Seguint els bons costums, les famílies es reuneixen per celebrar-ho amb un bon dinar, pel qual no només cal fer estómac, sinó també calaix. Especialment si es vol comprar menjar de primera qualitat, com el que es pot trobar als cinc mercats municipals de la ciutat.

Davant la proximitat d’aquestes dates, aquest diari ha consultat una vintena de parades dels mercats de Sabadell per fer una estimació del que costaria elaborar un dinar tradicional de Nadal amb productes frescos. El menú seleccionat ha estat una escudella amb carn i pilota i un capó, uns plats que es repetiran a moltes llars sabadellenques.

Els més econòmics

Un bon dinar de Nadal per a quatre persones supera avui dia els 100 euros. Els ingredients frescos –aquells que podem adquirir al mercat– superen ràpidament la cinquantena. El càlcul, realitzat entre el 4 i 5 de desembre, exposa que la compra més econòmica és als mercats de Torre-romeu (50,08 euros) i Campoamor (50,82 euros), mentre que els més cars són el Central (74,10 euros) i el de la Creu Alta (73,03 euros).

Per completar el menú tradicional, és necessari sumar altres productes –torrons, neules, begudes, vins i caves, entre d’altres– que podem adquirir en altres establiments comercials i que estimem en 57,09 euros.

Salts en els preus

Hi ha preus i preus. Els venedors dels mercats ho atribueixen a qüestions de qualitat o de procedència del producte, el que permet apreciar intervals entre ubicacions. Ara bé, si hi ha un producte que fa pujar el cost del menú d’escudella és el capó (de quatre quilograms). El més econòmic el podem trobar a Torre-romeu (31,79 euros), mentre que és més car a la Creu Alta (51,79 euros).

Els salts en els preus s’aprecien en menor mesura en els ingredients amb un cost més baix, com són els pedrers (que ronden entre 0,80 i 1 euros per quatre unitats) o bé els 200 grams de vedella de conill, que es mouen en una forquilla d’entre 2,18 a 2,96 euros, segons el mercat.

Amb independència dels preus, es fa evident que una cistella per al dinar de Nadal amb productes frescos i de qualitat comporta fer un esforç econòmic important. Encara que sigui un cop l’any.

Comentaris
To Top