Diners

Ser l’últim a comprar el dinar de Nadal té un preu

Preus en els mercats locals dels dies 4 i 5 i 20 i 21 de desembre, a partir d’una mostra de parades. Hem realitzat una comparació dels productes llistats tot seguit, que es poden adquirir als mercats de Sabadell.

“Sort que t’has afanyat!”, exclamava aquest dijous una paradista del Mercat de Campoamor. Estava atenent per telèfon una comanda per a les festes de Nadal. El ritme dels mercats sabadellencs aquests darrers dies és frenètic, com ho és la pujada de preus. Com més clients, més pugen els preus: és la llei de l’oferta i la demanda.

En poc més de dues setmanes, els preus de la cistella de Nadal en els cinc mercats de la ciutat han pujat de mitjana un 16,52%. D.S. ha realitzat un sondeig en 22 establiments per veure la variació en el preu d’un dinar tradicional de Nadal amb productes frescos. El menú seleccionat (per a quatre persones) ha estat una escudella amb carn i pilota i un capó, plats que es repetiran a moltes llars sabadellenques. La comparativa s’ha realitzat a partir de dues mostres: una realitzada abans del pont de la Puríssima (4 i 5 de desembre) i una segona el 20 i 21 de desembre.

Increment generalitzat

En qüestió de dies, els preus han anat cap amunt. Comprar el menú ara a un mercat costa 134,82 euros de mitjana, quan abans eren 122,78 euros. En un mercat en concret, el de Campoamor, la pujada ha estat substancial (+50,65%). Destaca en menys mesura l’increment al Mercat Central, un 15,44% més car, mentre que la resta de mercats experimenten una inflació relativa, inferior al 10%.

Tot i les diferències en les variacions, els establiments mantenen les posicions: Torre-romeu segueix comptant amb el mercat més econòmic (54,98 euros), un 55% més barat que el Mercat Central, on costa ara com ara 85,54 euros fer la compra de Nadal. Merinals (63,53 euros), Campoamor (76,56 euros) i la Creu Alta (76,84 euros) se situen de camí entre ambdós mercats. El producte més car i que dispara el cost de la cistella és el capó de quatre quilos, que es pot adquirir per 51,76 euros.

Un bon moment per al comerç

Les festes de Nadal suposa una gran alegria per al negoci dels paradistes. És el seude l’any. “Són molt bons dies, just al contrari que l’estiu, que és la temporada més fluixa”, explica un venedor del Mercat Central, que celebra que s’hagi superat el sotrac de la crisi. “A poc a poc la gent torna a gastar”, explica sobre l’activitat del recinte. És Nadal: cal fer estómac i vistes les xifres també preparar la butxaca.

Comentaris
To Top