Vallès

La tradició pessebrista més innovadora

Des del Nepal fins a Menorca passant pel Teatre Nacional de Catalunya i fins i tot per la Torre Agbar de Barcelona. L’exposició de pessebres de Castellar del Vallès atravessa escenaris de tot tipus en una mostra que s’ha convertit en un dels principals atractius d’aquestes dates a la comarca per la seva vessant innovadora. “Ens hem preocupat per innovar perquè ens preocupava que després de tantes hores de feina la gent no vingués”, destaca el president de l’entitat Joan Juni, que subratlla aquesta aposta per reinventar-se, com una de les claus de l’èxit de la seva mostra. Per aquestes dates, reuneixen cada any entre 6.000 i 7.000 visitants al local que l’agrupació té al carrer del Dr. Pujol del municipi.

Més de 400 hores de dedicació

L’exposició de pessebres recrea escenes bíbliques en catorze diorames de grans dimensions i quatre de vitrines de petit format. Es tracta d’autèntiques obres d’art, algunes de le quals inclús incorporen també figures personalitzades i fetes a mà pels seus creadors, que dediquen entre 400 i 500 hores a poder fer realitat cada una d’aquestes escenes.El president de l’agrupació pessebrista destaca que això és possible gràcies a que poden disposar d’un local durant tot l’any en el que treballar. Aquí aficionats i experts dels pessebrisme es troben per compartir coneixements, fer tallers específics i formació en diferents matèries, el que els ha acabat consolidant com un referent del pesebrisme a nivell català i també en part de l’Estat.


En els darrers anys l’agrupació ha incorporat el factor temàtic a la mostra, de manera que totes les escenes tenen un denominador comú, que aquest any són els mitjans de transport. Així doncs les escenes permeten observar un globus aerostàtic, tramvies, trens, un funicular, un submarí, un tàndem, un avió biplà, o un camió entre les figures dels pessebres. Segons Juni, aquesta iniciativa neix amb l’objectiu d’intentar atreure més públic ja que “d’aquesta manera saben que cada any veuran alguna cosa diferent”.
Al mateix temps, la mostra també incorpora un joc pels infants que poden posar a prova les seves habilitats buscant els “paranys” que estan amagats en cada diorama. Unes obres que un cop s’acabi l’exposició seran destruides i a partir del mes de febrer els seus autors ja començaran a pensar en els pessebres de l’any vinent.

Un record per Toni Penalva

Aquest any els diorames inclouen també una figura molt especial en record a un dels membres de l’entitat que va morir sobtadament l’any passat, a l’edat de 45 anys. “Per primer cop a la història dels pessebres, hem indultat el pessebre que va fer”, explica Juni.

Mostra nocturna

Aquest dissabte l’exposició obrirà també fins ben entrada la matinada en la Nit dels Pessebre que organitza la Federació Catalana de Pessebristes. El local obrirà les seves portes d’11 h a 13.30 h i de 17 h a la matinada diumenge. De 21 h a 22 h s’ha preparat un sopar de pa amb tomàquet i embotits i a continuació hi haurà un concert a càrrec de la coral Els Emprius, que oferirà un repertori nadalenc i de fragments de la cantata “Les figures del pessebre”.

Comentaris
To Top