Ciutat

GRÀFICS: Els models de cotxes més matriculats a Sabadell

Any de rècord per al sector de l’automoció. Sabadell i el conjunt del Vallès Occidental van trencar el seu sostre en les matriculacions de vehicles el 2018. L’ofensiva del govern espanyol contra els vehicles dièsel no ha impedit que els concessionaris marquin una nova pujada, impulsada per la recuperació dels models de benzina i la irrupció –encara que discreta– dels vehicles híbrids i elèctrics.

Només l’any passat es van matricular 5.911 vehicles a Sabadell (+9,4% respecte al 2017) i 21.987 al Vallès Occidental (+4,7%). La tendència positiva a escala local i comarcal despunta en l’àmbit de Catalunya, l’únic territori de l'Estat on s’ha registrat un descens notable de les vendes de cotxes nous, amb una davallada del 2,8% en relació amb l’any anterior.

Els concessionaris acumulen set anys de creixement ininterromput. L’automoció a Sabadell s’ha recuperat de l’embat de la crisi: dels 4.867 vehicles del 2008 es va passar a les 2.611 vendes l’any 2012, quan el sector va tocar fons. Des d’aleshores, el ritme de vendes ha experimentat creixements interanuals d’entre el 3% i el 28%. En la darrera dècada, la pujada global de les matriculacions ha estat del 21,4%.

Top 3: Audi, Seat i Volkswagen

Audi es converteix en la marca preferida per als conductors a Sabadell –633 matriculacions–, per sobre de Seat, que havia estat la preferida del 2017. La marca espanyola apunta 514 matriculacions, mentre que Volkswagen, amb 396, se situa en tercer lloc.

Si es compara amb el 2017, els cotxes Dacia són els que més atractiu han guanyat entre els consumidors, amb un 77% més de matriculacions, seguit de Peugeot (+62%) i Audi (+39%). Per contra, d’entre les grans marques, destaquen les caigudes d’Skoda (-19%) i Mini (-18%). Donant un cop d’ull a la darrera dècada, la cara i la creu de les vendes ha estat Dacia, el SUV que s’ha fet un lloc en el mercat. Per contra, Alfa Romeo és la pitjor posicionada amb una caiguda del 90% en una dècada.

Tot seguit, en el gràfic –elaborat a partir de les dades del Gremi del Motor– pots consultar les estadístiques de Sabadell per anys, segons tipus de combustible i per marques:

El retorn del benzina

L’any 2018 ha estat el de la consolidació del vehicle de benzina davant del dièsel. Els nous anuncis realitzats per les autoritats espanyoles i locals, com la pujada del preu del carburant o l’augment de les restriccions a les grans ciutats, s’han sumat a un fenomen que s’arrossega des del 2015, quan va sortir a la llum l’escàndol sobre les emis- sions dels vehicles Volkswagen.

Publicitat

El 2018 ha estat el tercer any en què la benzina s’imposa al dièsel, i ja es pot parlar d’una tendència que ha vingut per quedar-se. En concret, s’han matriculat 3.611 vehicles de benzina, mentre que els dièsel s’han quedat en els 1.799 registres. A aquest canvi cal afegir un tercer agent que segueix fent-se un espai entre els consumidors: els híbrids, híbrids endollables i elèctrics, que ja constitueixen el 6,8% de les vendes dels concessionaris sabadellencs.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top