Diners

Vicosystems creix un 35% facilitant la robòtica col·laborativa a les pimes

Enric Vila i Juan José Coronado, amb un dels robots / ÓSCAR ESPINOSA

La robòtica col·laborativa és aquella que permet la interacció entre el robot i la persona. Vicosystems és una empresa de Sabadell que des del 2012 facilita aquesta tecnologia a les pimes. Com a pioners de la robòtica col·laborativa a Catalunya, aquesta firma està en ple creixement, un 35% en l’exercici 2017, un xifra que repetirà en el tancament del 2018.

A Vicosystems són experts en robots, amb els quals treballen des de l’any 2000. En els seus inicis, però, actuaven com una enginyeria que buscava noves aplicacions arreu del món per integrar-les. L’evolució de l’empresa es va produir després de la crisi, l’any 2009, amb el canvi de tecnologia. A Dinamarca van trobar una altra companyia que desenvolupava la robòtica col·laborativa, Universal Robot, i gràcies a la seva experiència en el sector van aconseguir convertir-se en distribuïdors oficials d’aquesta marca.

En la seva anàlisi del mercat van detectar que hi havia un nínxol, les pimes, a les quals els podia encaixar la robòtica col·laborativa. I s’hi van llançar. Els dos primers anys, es van dedicar a picar pedra. “No només el robot ha de col·laborar amb la persona, sinó que ha de ser fàcil d’implementar i que el propi petit empresari ho sàpiga posar en marxa”, explica el director general de Vicosystems, Juan José Coronado.

En els últims dos anys han instal·lat més de 120 robots a diverses empreses de Catalunya. El propietari d’una d’elles és un petit empresari de 62 anys que fa patins a Sol i Padrís i que ara s’ajuda d’aquesta tecnologia. Malgrat que el gruix dels clients són pimes, també han facilitat 20 robots a la Seat i uns 10 més a Nissan. L’empresa sabadellenca s’encarrega de fer el programari per adaptar la tecnologia a les necessitats de l’empresa i de fer-ne el seguiment. “El robot es planteja com a eina de treball, no com a màquina de producció”, assenyala el director tècnic, Enric Vila. En aquest sentit, destaca que amb aquesta tecnologia, en cap cas es vol substituir la feina d’un humà. El seu ús és per millorar les condicions laborals, sobretot en llocs que són ergonòmicament complicats o penosos. Els robots tenen un cost d’entre 20.000 i 30.000 euros. “No és barat, però en funció dels torns que tinguis es pot tenir amortitzat en sis mesos”, afirma Coronado.

I+D i formació

En l’últim any i mig, Vicosystems ha doblat la plantilla, que ara està formada per 10 persones, de les quals tres són del departament d’I+D. Es dediquen a desenvolupar el robot i un programari molt específic de comunicacions.

A més de les oficines a la Ronda Ponent, disposen d’una nau al carrer de Girona –l’smart lab factory–, on fan proves que sovint són secretes. També fan formació a clients i estudiants.

Comentaris
To Top