Diners

El vot electrònic marcarà les eleccions a la Cambra de Comerç de Sabadell

Els membres del comitè executiu i del consell asessor es van reunir al desembre / CEDIDA

El vot electrònic. Aquesta serà la novetat principal de les eleccions al ple de la Cambra de Comerç de Sabadell. El procés electoral a les 13 cambres catalanes ja ha arrencat després de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i tindrà el seu punt culminant el 8 de maig amb la tria de 30 membres del ple. Un total de 39.084 electors de la demarcació de Sabadell podran participar en els comicis que se celebraran nou anys després dels últims.

Des del 2 fins al 7 de maig, qualsevol autònom o representant d’una societat que estigui al cens de la Cambra de Sabadell i que compti amb un certificat digital podrà votar de forma remota. Ho farà mitjançant una aplicació, que encara no s’ha creat perquè encara s’està licitant. Aquest sistema, però, ja ha suscitat polèmica. A les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona s’ha presentat un recurs d’un elector que considerava que el vot electrònic minvava les garanties del procés. Tot i això, ha estat desestimat.

Malgrat aquesta novetat, no es preveu que hi hagi més participació. “El sistema no serà determinant”, explica el secretari general de la Cambra de Sabadell, Eduard Borràs. En aquest sentit, hi ha dos factors que farien incrementar més la participació: “La importància que doni a la institució aquell qui es vulgui presentar, i si hi ha una campanya perquè es presenten un gran nombre de candidats o no”, assenyala Borràs.

El 8 de maig se celebraran les eleccions de forma presencial. Els autònoms i els empresaris hauran d’identificar-se davant de la mesa electoral. Un cop validats, se’ls concedirà una clau amb la qual podran anar a un terminal en què apareixeran els candidats que es presenten en les diferents categories.

Els candidats

Les candidatures per formar part del ple de la Cambra de Sabadell s’han de presentar entre el 12 i el 25 de febrer. Què necessiten? Pertànyer al cens d’empreses de l’entitat i activitat dins de la demarcació des de fa més de dos anys. No necessitaran cap aval, com en altres ocasions. En cas que només hi hagi una única candidatura per als 30 membres del ple, la junta electoral la validarà i ja es consideraran electes. Si hi ha més candidats, s’iniciarà la campanya que culminarà el 8 de maig amb la votació

Després d’això caldrà triar 10 llocs destinats a les empreses que facin més aportació. Set membres representaran les companyies que aportin entre 5.000 i 10.000 euros a l’any durant quatre anys. També hi haurà tres llocs per a empreses que aportin més de 10.000 euros a l’any. “És un sistema nou, no sabem què passarà”, explica Borràs. Aleshores, caldrà elegir els cinc últims membres a proposta de les organitzacions empresarials. Els 40 integrants del ple seran els encarregats d’escollir aquests representants.

Quan s’hagin triat els 45 membres se celebrarà la sessió constitutiva del ple, que podria ser al juny, en cas que hi hagi més d’una candidatura; o al març, si només n’hi ha una. Allà s’escollirà el comitè executiu i el president, que rellevarà Antoni Maria Brunet.

Un mandat de nou anys ple d’entrebancs

Les últimes eleccions a la Cambra de Comerç de Sabadell es van celebrar el juny del 2010. El desembre d’aquell mateix any es va decretar la supressió de l’obligatorietat del recurs cameral. Les cambres van travessar uns moments durs d’adaptació a la nova situació en què havien de canviar el seu model de finançament. Davant d’aquesta incertesa sobre el futur de les institucions, es va dictar una resolució en què van prorrogar els mandats a les entitats camerals sense data. El govern estatal va elaborar una norma el 2014, la llei bàsica de cambres, que va substituir la que hi havia fins aleshores del 1993. En aquest document s’establia que les entitats camerals han de fer una funció pública però sense finançament. Poc després, es va dictar una disposició espanyola que preveia que en el termini d’un any, les autonomies havien de convocar les eleccions a les cambres. Això es va barrejar amb la situació política a Catalunya i el procés per la independència. Això va impedir que la Generalitat pogués complir aquest any per crear la convocatòria de les eleccions. De fet, el procés electoral s’hauria d’haver tancat el juny del 2018. Per això, es va tornar a prorrogar fins a aquest any.

Comentaris
To Top