Ciutat

Gràcia en lluita per una llar d’infants i una Biblioteca Municipal

Els veïns de Gràcia i Can Feu reclamant zones verdes / CEDIDA

El tancament de la Zona Hermètica, el soterrament de l’estació de Ferrocarrils de Generalitat de Catalunya (FGC), l’escola Teresa Claramunt i la plaça del Treball són algunes de les conquestes de Gràcia rere quaranta-sis anys de lluita veïnal. El barri, però, continua reivindicant espais: una llar d’infants i una Biblioteca Municipal són els horitzons més propers de l’agrupació de veïns.

Així s’ha va explicat durant l’estrena de l’exposició del moviment veïnal a un barri que consideren “imprescindible” per entendre Sabadell. La primera assemblea de l’agrupació de Gràcia es va celebrar-se al 1973 al Oar Gràcia i asfaltar el barri va ser la primera de les peticions. “En un mapa tant caòtic com surrealista, els veïns es van unir per exigir dignitat per les seves vides”, ha destacat Jordi Torguet, membre actiu del moviment veïnal a Sabadell.

La història a Gràcia es remonta, com la resta de moviment veïnal, a finals del franquisme quan, a causa de les grans onades migratòries, les ciutats es van massificar exponencialment amb la conseqüent creació de barris amb “manca d’equipaments i serveis elementals”, explica Joan Vives, president de l’Agrupació de veïns de Gràcia.

Durant els primers passos de l’agrupació, també es va lluitar per la reivindicació d’un consultori, la creació de zones verdes i la lluita per equipaments educatius. “Els equipaments eren escassos i havíem de donar resposta a les nostres necessitats”, apunta Vives. I és que tot i que “les reivindicacions han canviat, sempre hi haurà factors a reclamar”, conclou Manuel Navas, president de la Federació d’Associació de Veïns.

Un passat recent

El passat més immediat del barri és la lluita per la Zona Hermètica, un espai que “ha provocat moltes molèsties als veïns”, apunta Vives.“Tampoc no volem que els locals que queden buits suposin nous problemes”, mostra preocupat el president. També han parat atenció al “soterrament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya”, una lluita que “s’esta acabant d’enllestir”.

El regidor del districte cinc, Lluís Perarnau ha destacat que “la lluita a Gràcia ha estat molt forta” i reconeix la tasca de l’entitat en la reconducció de demandes. “Un grup d’extrema dreta va fer una recollida de signatures per eliminar un oratori musulmà, i l’associació va saber reconduir la demanda”, explica Perarnau. D’altra banda, el regidor d’Entesa Isidre Soler ha demanat “fer un salt i anar més enllà de les reivindicacions més properes de barri”.

Comentaris
To Top