Ciutat

Serracant, citat a declarar per la cessió de locals de l’1-O

L’alcalde haurà de comparèixer davant dels jutjats el proper dilluns 28

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, en una imatge d'arxiu / Fotografia: Victòria Rovira

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha estat citat a declarar pel seu paper en el referèndum de l’1 d’octubre. El batlle haurà de comparèixer al jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell el 28 de gener arran de la denúncia d’un ciutadà de Múrcia per la cessió de locals com a punts de votació.

Serracant està sent investigat per un presumpte delicte de desobediència per la seva participació activa en el referèndum, considerat il·legal pel Tribunal Constitucional. L’alcalde, com centenars de batlles catalans, va permetre la votació tot i els reiterats advertiments de les instàncies judicials i governamentals.

Serracant es defensa

Votar no pot ser mai un delicte“, ha exposat l’alcalde en una declaració institucional a l’Ajuntament de Sabadell, en què ha estat acompanyat de regidors del PDECat, ERC, UpC i la mateixa Crida per Sabadell.

Serracant ha defensat el seu paper durant la jornada de l’1-O, en què va permetre l’obertura de col·legis i centres cívics per facilitar la votació considerada il·legal pel govern espanyol: “Des dels ajuntaments tenim la responsabilitat de garantir la llibertat d’expressió de la ciutadania, i com a alcalde això és el que vaig fer”.

L’alcalde s’ha mostrat convençut que no hi ha cap indici de delicte relacionat amb la votació: ni exercir el vot en el referèndum, ni fer “campanya electoral” ni tampoc “expressar-se lliurement” i ha advertit als poders de l’Estat que “per moltes denúncies que interposin”, el govern municipal es mantindrà ferm en el “dret d’autodeterminació dels pobles“.

Anirà a declarar?

L’alcalde no ha indicat si acudirà davant seu judicial per declarar el proper 28 de gener. Ha apuntat que prendrà una decisió aquesta mateixa setmana sobre la qüestió.

De moment, l’independentisme ja ha fet una crida perquè des de les deu del matí de dilluns, una estona abans de la seva declaració, s’ompli la plaça davant dels jutjats de Sabadell per mostrar el seu suport a l’alcalde.

La polèmica denúncia

Un ciutadà murcià va presentar una denúncia per diversos delictes, dels quals només va destacar desobediència, contra Serracant pel seu suport en el referèndum de l’1-O. La denúncia va ser interposada el 24 de novembre de 2017 per aquest particular, i admesa a tràmit el 5 de desembre. Serracant estava sent investigats pels fets, però fins ara no se l’havia citat a declarar.

L’alcalde va cedir locals davant del referèndum unilateral, tot i la suspensió preventiva de la votació per part del Tribunal Constitucional. Aleshores, Serracant ja va ser citat a declarar pel seu paper però no es va presentar, i després va procedir a traspassar edificis municipals com a punts habilitats per la jornada de votació.

En el seu moment, el jutge que instrueix la causa ja va indicar en la seva interlocutòria que la denúncia mancava “de considerable imprecisió pel que fa als fets més greus” i posava de relleu que “no es consideraven” fets constitutius de delicte.

Comentaris
To Top