Publicitat
ALBERT SOLÉ BONAMUSA

Alcalde ‘interruptus’?

Serracant, atenent els mitjans després de ser escollit cap de llista per segona vegada / VICTÒRIA ROVIRA

[Per Albert Solé Bonamusa, periodista i director del D.S.]

Maties Serracant ha sigut notícia aquesta setmana per dos motius ben diferents. Dimarts es va saber que dilluns que ve haurà de comparèixer davant el jutge per haver desobeït el TC l’1-O, i dissabte passat va ser escollit de nou cap de llista  de la Crida per Sabadell. Avui vull parlar d’un detall que crec que va passar una mica desapercebut el dia de l’assemblea de la Crida, i em guardo l’opinió del cas de la desobediència per a la setmana que ve.

Quan Serracant va explicar davant la premsa que repetia com a candidat a l’alcaldia, també va explicar que si sortia escollit regidor –cosa que es dona per fet ja que va de número 1– no podrà acabar el mandat de quatre anys, entre el maig del 2019 i el del 2023, com tocaria. I per què? Serracant forma part de la Crida a través de l’Entesa per Sabadell –fent tàndem amb la CUP–, i el codi ètic d’aquest partit diu que els seus regidors només poden ser-ho durant vuit anys.

Aquesta autolimitació la té l’Entesa i altres partits perquè entenen que a la política s’hi ha d’estar de pas i les persones no poden eternitzar-s’hi. Ho entenc i fins i tot puc compartir-ne la filosofia de fons. Però aquesta autolimitació és de vuit anys pensant en dos períodes electorals. És a dir, que ningú de l’Entesa, en aquest cas, pugui estar més de dues legislatures assegut a la mateixa cadira del ple. D’acord. Però què li passa a Maties Serracant? Doncs que ell va entrar de regidor l’últim any i mig de la legislatura 2011-2015.

El gener de 2014 l’actual alcalde va substituir Juli Moltó com un dels dos regidors de l’Entesa per una decisió estratègica del partit. La portaveu de l’Entesa per Sabadell el 2011 era Virgínia Domínguez –que havia sigut la número 2 d’Isidre Soler entre el 2007-2011–, i Juli Moltó era el segon de la llista. El novembre del 2013, però, l’assemblea del partit sabadellenc, pensant en les eleccions del 2015 –en les quals Domínguez ja no podia tornar a presentar-se pel codi ètic–, va decidir apostar per Serracant com a cara visible l’últim tram de la legislatura –tot i que anava de 10 a la llista del 2011– en lloc d’apostar per Moltó.

Ara aquella decisió se’ls podria girar en contra si la Crida tragués un excel·lent resultat i Serracant repetís com a alcalde sense haver de compartir alcaldia. Us imagineu Serracant renunciant a l’alcaldia el 2022, un any abans de les següents eleccions municipals per complir amb el codi ètic. Com tots els reglaments, i més si són autoimposats, el més important no és complir-los al peu de la lletra, sinó complir-ne el seu esperit. El codi ètic de l’Entesa es veuria vulnerat realment si Maties Serracant acabés el seu mandat el 2023 –sobretot si és alcalde– si aquest és el seu desig?

Publicitat
Comentaris
To Top