Opinió

L’imperi dels trols

Un fotograma de la pel·lícula 'Border' / CEDIDA

[Per Clara Soley Manuel. Escriptora i membre del col·lectiu Pere Quart]

Aquesta setmana passada vaig anar al cine Imperial a veure Border, una pel·lícula sueca del cineasta Ali Abbassi. Em va semblar molt pertorbadora. I em va fer rumiar algunes coses, que ara intentaré exposar-vos. La protagonista, anomenada Tina, és un ésser inqüestionablement lleig dotat d’un extraordinari olfacte que resulta inestimable durant la seva tasca de control de duanes. Ensumant com un gos, copsa els traficants, les drogues que amaguen, així com els sentiments recòndits que delaten els viatgers, com la vergonya o la culpa.

Un dia en un control, topa amb un altre individu, el Vore, amb trets físics semblants, definitivament lleig i repugnant. Ella se sent atreta i fascinada per ell i creen un vincle molt… salvatge. Així, ella descobreix la seva autèntica identitat i la terrible veritat de la seva existència. S’entén de seguida que els dos personatges principals estan inspirats en éssers de la mitologia nòrdica. Compte.

Ara faré una mica d’spoiler, ho sento: els dos pertanyen a la família dels trols, la diferència que hi ha entre ells és que la Tina ha estat educada dins una família humana, i en canvi, el Vore, el trol mascle, detesta els humans. De mica en mica, i ho deixo aquí per no aixafar-vos gaire més la guitarra, la trama s’enreda seguint les convencions del gènere negre en uns paranys més escabrosos i repulsius.

Poca broma amb els Borders. Per què… I si efectivament estem envoltats de trols? Un trol és un destraler, un incívic, un provocador sense gens de gràcia, ofensiu, insultant, mentider, no té gens de respecte cap als valors com l’honestedat, la democràcia, la veritat, el respecte a la pluralitat. Fan córrer difamacions, cremen contenidors, embruten per on passen, tant els fot el medi ambient, escupen, destrossen el mobiliari públic, odien els col·lectius minoritaris…

Llegeixes les notícies, treus el cap per les xarxes socials, mires el món i acabes sospitant que potser la ficció d’Abassi és més realista del que ell mateix ha imaginat. Ja sé que entro en un fangar –un fangar llefiscós i pudent–, tanmateix, tal com van les coses, em pregunto fins i tot si l’imperi Trol no estarà triomfant.

A Sabadell, no podem queixar-nos. Podem dir que forma part del nostre patrimoni. Llegia fa poc que cada any l’Ajuntament de Sabadell inverteix més de 300.000 euros per reparar les bretolades que s’han fet a la ciutat. Papereres, zones enjardinades, bancs, contenidors cremats, parcs infantils… Són ells, segur, els nostres trols. No en tinc cap dubte. És probable que aquests éssers, pòtols de natural, amb l’alegria de sentir-se acompanyats, amb l’eufòria de retrobar-se no ho poden evitar, pobrics. Segueixen el seu instint, un dictat de la seva naturalesa.

El més fotut, però, és que sovint s’emparen d’ideologies trols, que els va com l’anell al dit (un dit ple de ronya, és clar). D’aquests, n’hi ha de moltes menes. Alguns actuen en solitari. Fa poc un va grimpar fins al balcó de l’Espai Jove de Can Rull on onejava la bandera del col·lectiu LGTBI i la va arrencar. No li agradava l’arc de Sant Martí. No li agradava gens ni mica. Era un insult per a ell que hi hagi altres maneres d’estimar-se.

Sí, aquesta pel·lícula nòrdica m’ha deixat gelada. Francament, a vegades temo que el món no estigui ja en mans d’ells. El trol Trump, el trol Salvini, els trols dels ultres i d’Abascal, i tota la colla de trols que menteixen, tergiversen, manipulen, escupen ràbia… que s’han alimentat de molta immundícia i n’excreten molta més. Així, el seu alè pestilent deixa anar bafarades de cretinisme i d’odi, i alimenten més trols ressentits. I això fa més repulsió que tota la trama de Border.

La qüestió és que hem d’estar ben alerta. Cal que estiguem ben armats i estiguem a l’aguait. No els deixem passar. Ensumem-los, desemmascarem-los, desafiem-los, avergonyim-los, anorreem-los. No els tinguem por. Pensem com podem fer perquè es barallin entre ells, perquè de nou els humans-humans, per dir-ho d’alguna manera, prenguin les brides de la nostra història i impedeixin tornar a la nit dels temps. No permetem que guanyi l’imperi Trol. Si guanya, la família humana, amb tot el que ha conquerit, tornarà a les tenebres.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top