Ciutat

El govern espanyol demana a Sabadell que retiri les restes franquistes

El canvi de nom de la Plaça Antoni Llonch va estar a debat fa uns mesos

El govern espanyol, concretament la Direcció General de Memòria Història del Ministeri de Justícia, ha demanat a l’Ajuntament de Sabadell i a 655 ajuntaments més que retiri les restes franquistes de l’espai públic. El govern d’Espanya demana el compliment de la Llei de memòria històrica, i també demana que l’Ajuntament verifiqui l’eliminació dels elements d’exaltació de la Guerra Civil i la dictadura.

Sabadell, juntament amb la resta de municipis, ha rebut una carta del director general per a la Memòria Històrica, Fernando Martínez López, que demana la certificació de la “no existència de simbologia d’exaltació en el seu municipi” i, en cas que l’hagués, “procedeixi a donar compliment a la llei elaborant el catàleg de vestigis municipal, amb la immediata retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació de la revolta militar i la repressió de la dictadura”

En la seva carta, el director també recorda que una sentència del Suprem estableix que l’article 15 de la Llei de memòria històrica imposa a totes les administracions l’adopció de les mesures oportunes per retirar els monuments commemoratius que suposin una exaltació de la Guerra Civil, “amb l’objectiu de donar compliment a l’esperit de reconciliació i concòrdia que va permetre l’aprovació de la Constitució”

Sabadell però, ja va començar alguns passos en aquesta direcció després del canvi de nom del carrer Alfons XIII pel de carrer de la República. Precisament el passat setembre l’Ajuntament va crear la comissió nomenclator per estudiar els canvis de noms. Tot i això, encara queden altres carrers i símbols repartits per la ciutat.

Fins a 6 municipis catalans

A banda de Sabadell també hi ha 5 municipis més a Catalunya que han rebut la petició del Govern Espanyol. Aquests són Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Rubí, Terrassa i Horta de Sant Joan. D’aquests, tots són del Vallès en excepció d’Horta de Sant Joan

A més d’adreçar-se als municipis, el govern espanyol també ha demanat als executius autonòmics informació sobre l’existència d’aquest tipus de simbologia en els seus territoris. A més de la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes, la llei també preveu la retirada de subvencions o ajudes públiques si no es compleix.

Comentaris
To Top