JOSEP MERCADÉ

Intoxicació processal

Jordi Cuixart votant l'1-O / ÒMNIUM (CEDIDA)

[Per Josep Mercadé, periodista]

Esteu preparats per resistir el judici contra el Procés? Sabeu que des d’ara mateix rebreu centenars d’impactes comunicatius sobre tot el que ha de passar al llarg dels propers tres mesos al Tribunal Suprem? Creieu que podreu digerir tant volum d’informació com ens vindrà? Heu pensat que potser hi perdreu interès d’aquí a unes setmanes? Us confesso que no tinc respostes gaire clares a aquestes preguntes. El que tinc clar és que ens exposem a un procés d’intoxicació d’aquells que fan història.

Sap greu constatar que no és gens fàcil poder afrontar l’allau de missatges que tindrem en un moment en què tots estem més comunicats que mai. El procés comunicatiu del judici es basarà en dues posicions contraposades: denunciar que haurà estat una gran injustícia i que el poder judicial haurà impartit justícia amb la sentència. En funció de qui guanyi en dependrà, en part, el futur polític de Catalunya i d’Espanya.

Els dies previs a l’inici del judici ja hem vist l’intent d’agafar posicions en l’opinió pública. El sector independentista ha denunciat l’actitud dels responsables de les presons, requisant peces de roba de color groc, retardant l’entrega dels ordinadors als presos per preparar les seves defenses i la denúncia de brutícia i manca de calefacció a les cel·les. L’oposició de Cs i PP ha centrat els seus esforços mediàtics a denunciar la traïció del president Sánchez per encetar un diàleg amb el govern independentista de Catalunya.

El que ha passat aquests dies previs ha fet que arribem a l’inici del judici de l’1-O amb un alt nivell d’intoxicació mediàtica. Val a dir que durant les properes setmanes i mesos serà molt difícil mantenir-se absent, ja que la guerra als mitjans i xarxes socials promet ser força cruenta. Tot el que passi en aquest judici farà bullir WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, i el que calgui. Viurem una sobreinformació que caldrà anar destriant per poder-la pair el més bé possible.

En aquest any llarg que ens separa ja de l’1-O hem viscut, a través dels mitjans de comunicació, sensacions d’eufòria, angoixa i desesperació. Tot depèn de la visió que en tingui cadascú. A partir d’avui, aquestes sensacions es veuran corregides i augmentades. Davant d’això proposo tenir la capacitat de fer una mirada el més ampli possible per tal que la intoxicació processal no ens provoqui uns efectes secundaris que siguin devastadors. Com tots sabem, el 26 de maig tenim una jornada de votacions que pot ser determinant.

Comentaris
To Top