Publicitat
Ciutat

Les places d'acollida per a refugiats a Sabadell es multipliquen per sis

L'Ajuntament de Sabadell ha fet avui balanç de les polítiques d'acollida a la ciutat

A la façana de la Plaça del Doctor Robert de l'Ajuntament hi penja una pancarta amb el lema, refugiats benvinguts / LLUÍS FRANCO

En quatre anys, Sabadell ha passat de tenir capacitat per acollir 10 persones refugiades, a poder-ne allotjar 65. En total, unes 236 persones es beneficien avui del suport dels diferents programes i ajudes que ofereixen les entitats, amb el suport de l'Ajuntament. Segons dades del consistori fetes públiques aquest divendres, a Sabadell hi ha actualment 65 persones acollides en la primera fase (allotjament, manutenció, escolarització...), 161 en segona (lloguer) i 10 en el projecte Tenderol (ajudes al lloguer amb pressupost totalment municipal). De les 1.065 persones que es troben acollides a Catalunya en primera fase, el 6% estan a Sabadell.

"A nivell municipal no tenim cap competència [en matèria de refugiats]. És una cosa que va directament de l'Estat a les entitats. El paper que fem en tot això és coordinar-nos amb les entitats i fer la millor acollida que puguem a la ciutat", ha indicat aquest divendres Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Gènere, que ha fet balanç de la situació de l'acollida a persones refugiades a Sabadell.  "Si ja érem una referència el 2015 [Sabadell aportava el 40% de les places per a refugiats a Catalunya], ara som un dels municipis que tenim més places en primera fase. Això no és un mèrit municipal, són les entitats que ho gestionen; però sí que hi ha la part de donar aquest suport i acompanyament a les entitats", ha afegit la regidora.

Des de l'Ajuntament també han volgut posar en valor les accions que, amb les competències de què disposen, han portat a terme per fomentar l'acollida de refugiats. A més de l'augment de places i el compromís de la ciutat amb aquestes persones, Ferrándiz ha citat el programa Tenderol o les coordinacions supramunicipals que Sabadell manté amb la xarxa catalana de ciutats refugi i la Red española de ciudades refugio; amb el Comitè d'Acollida de Persones Refugiades de la Generalitat i amb el Consell comarcal del Vallès Occidental; entre d'altres. També ha recordat les mocions i accions que des de la política ha dut a terme el consistori.

Les entitats valoren l'esforç de la ciutat

"El treball que s'està fent a Sabadell no és flor de primavera", ha assegurat Estela Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), que ha recordat que Sabadell és una "ciutat refugi i ciutat acollidora". Pareja ha agraït el suport de l'Ajuntament a la seva tasca, i també el suport que des de l'àmbit professional i empresarial de la ciutat s'ha donat a l'entitat. "El compromís ha estat molt transversal i molt ampli", ha dit. "Sabadell ha estat un dels municipis capdavanters en demostrar que l'acció municipal no només és passiva o de coordinació amb les polítiques estatals; si no que els municipis tenen un paper rellevant i actiu en l'acollida digna de les persones refugiades".

En aquest sentit, Pareja ha explicat que gràcies al Programa Tenderol, que rep uns 45.000 euros del consistori i està dirigit a persones que per una raó o altra queden fora del programa estatal, 17 persones han pogut rebre ajudes al lloguer. "Son persones que són veïns i veïnes de Sabadell, ja que sovint venen després de viure 5 o 6 anys al territori i amb nens escolaritzats", ha afegit. La directora de la CCAR ha recordat que el 76% de les sol·licituds d'asil són denegades a Espanya, i per aquesta raó ha agraït l'existència de les 10 places del Programa Tenderol per acollir persones en aquesta situació.

Estela Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Gènere / D. S.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top