Publicitat
Ciutat

El miracle de conduir sense braços

La vida de Francisco Cantón va fer un gir inesperat el 19 de gener del 2005. Aleshores, aquest jove rubinenc, que tenia 20 anys, treballava a una empresa que utilitzava maquinària. La falta de seguretat va provocar que fos engolit per una màquina. “Si no arriba a ser per un company que va tocar l’alarma, segurament no estaria parlant amb tu”, tot i que va perdre els dos braços. Després d’uns mesos molt complicats en l’àmbit emocional i de mobilitat, Josep Hinojosa va creuar-se en el camí del rubinenc.

La seva arribada obria un nou escenari desconegut per als dos: “Sense ell [Josep] no tindria aquesta independència”. L’empresari sabadellenc tenia un repte al davant: aconseguir que el Paco pogués conduir amb una condició: sense utilitzar els braços. L’obra mestra requeria una complexitat inusual. Calia crear un innovador sistema als pedals del vehicle. Un “plat” giratori que faria la funció de joystick, es convertiria en un enginy vital per al rubinenc. Després de superar nombrosos tests interns i externs (DGT) el vehicle veuria la llum després de mesos d’intens treball: “Aquesta adaptació va ser molt complexa, ja no només per la situació del Paco, sinó per veure si acabaria passant els controls necessaris”.

Publicitat

Catorze anys després ja és el segon vehicle que utilitza Cantón per desplaçar-se amb absoluta independència: “Els constants avenços tecnològics m’han permès, a hores d’ara, poder anar a recollir la meva filla a la guarderia”. Aquest cotxe únic, fabricat a Sabadell, és una de les moltes adaptacions que Euromobility fa per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta empresa ofereix un servei imprescindible perquè tothom es pugui desplaçar independentment de la circumstància física: “Abans, la gent amb cinquanta anys que no es podia moure es quedava a casa. Ara la gent vol fer coses”, comentava Hinojosa. El cas del Francisco Cantón és una, però no l’única, de les obres més complexes que han realitzat. Amb més de quinze anys d’experiència en el sector. La darrera, i la més innovadora, és la transformació radical que han fet amb la Volkswagen Caddy. Un vehicle que ha patit una transformació total en el seu interior.

L’objectiu: facilitar que una persona amb cadira de rodes i amb molt poca mobilitat pugui conduir des de la mateixa cadira de rodes amb el moviment de la pinça. Per sort, no totes aquestes adaptacions es fan per a persones que han patit algun accident o alguna malaltia (ictus). Les novetats que ofereix el mercat han permès que molta gent de la tercera edat pugui tenir total llibertat per viatjar gràcies als sistemes actuals. I tot aquí a Sabadell i liderat per un creualtenc.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top