Vallès

Ana del Frago, detinguda per una presumpta trama de malversació de fons públics

L’exalcaldessa de Barberà està sent investigada per subvencions irregulars a l’Associació d’Amics de la Ràdio de Barberà

Ana del Frago, al centre, entre Miquel Iceta i Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu / ACN

L’exalcaldessa de Barberà i actual candidata socialista, Ana del Frago, ha estat detinguda aquest migdia pels Mossos d’Esquadra, per una presumpta trama de malversació de fons públics i prevaricació relacionades amb la gestió de la ràdio municipal.

Fonts de l’Ajuntament han explicat al D.S. que la policia judicial ha arribat aquest matí al consistori per interrogar a diferents persones. Una era l’exalcaldessa i actual candidata socialista, Ana del Frago; una altra era una interventora municipal, també una tècnica de comunicació i almenys dos treballadors de la ràdio. Finalment, del Frago i dues persones més han estat detingudes.

Segons han explicat els Mossos d’Esquadra, l’operatiu l’ha dirigit la Divisió d’Investigació Criminal (DIC). Del Frago passarà acquese dimecres a disposició judicial.

L’expedient que detona la investigació

 L’any 2016, un col·laborador del mitjà va comunicar al regidor David Clarà (Podem Barberà) algunes irregularitats en la seva relació laboral amb l’emissora. No hi havia alta a la Seguretat social i hi havia una petició feta pels gestors de Ràdio Barberà – Associació dels Amics de la Ràdio de Barberà- perquè aquest es donés d’alta com autònom sense cobrar la corresponent indemnització pel seu treball durant 12 anys.

L’actual govern municipal no disposava d’informació sobre la relació laboral d’aquesta persona i va detectar que la mencionada associació no estava registrada a cap registre d’entitats municipals. L’equip jurídic del consistori va recopilar tota la informació que va trobar sobre l’assumpte i va fer un expedient.

En aquell document es detecta que a l’any 2007 el govern d’Ana del Frago fa un conveni que prorroga fins l’any 2008, i que atorga una subvenció de 72.000 euros a l’Associació d’Amics de la Ràdio per gestionar i coordinar les col·laboracions de Ràdio Barberà. En aquell moment, aquesta entitat no consta a cap registre d’entitats municipals i el govern tampoc va justificar la subvenció. Segons expliquen fonts del consistori, per rebre subvencions municipals s’ha de tenir presència al registre d’entitats municipals, tal i com regula l’ordenació municipal.

L’Ajuntament va demanar al Secretari municipal i la interventora explicacions sobre el cas. El primer va assegurar desconèixer la situació, i la segona va explicar que havia mostrat objeccions a l’anterior govern sobre la relació amb l’associació, motiu pel que es va fer el conveni de l’any 2007 que va ser prorrogat fins el 2008.

Aquest expedient es va presentar a la Oficina Antifrau de Catalunya i a la Fiscalia.

Vinculacions amb ‘Pokemon’ i Mercuri

Ana del Frago ja ha estat investigada per altres trames. L’any 2014 va ser imputada per un presumpte cobrament de sobresous en concepte de dietes per part de la Federació de Municipis de Catalunya, en el marc del cas mercuri. Del Frago també va aparèixer en el cas ‘Pokemon’.

Comentaris
To Top