Publicitat
Diners

Visites en realitat virtual, a l’abast de tothom

L’emprenedor Jordi Vallverdú, a la seva oficina, situada al Centre de Promoció Empresarial / ÓSCAR ESPINOSA

Mark Zuckerberg enmig d’una sala amb 5.000 persones amb ulleres 3D. Aquesta imatge del Mobile World Congress del 2016, que va fer la volta al món, va ser el paradigma de l’eclosió de la realitat virtual. Nou anys abans, però, havia nascut a Sabadell Visita3D una empresa que ja desenvolupava aquesta tecnologia.

Amb només 18 anys, Jordi Vallverdú va descobrir el seu interès per la fotografia panoràmica. Just estava estudiant Art Electrònic i Disseny Digital a l’ESDi. A poc a poc es va endinsar en els sistemes que simulaven la realitat i va fer un màster a la Universitat Pompeu Fabra de creació de videojocs. La seva primera feina, però, va ser com a retolista. El seu pare, Pere Vallverdú, el va animar a fer coincidir la feina i el seu interès per la tecnologia i per la creació dels mons sintètics. Va ser així com va crear Visita3D, l’any 2007. El primer projecte que va desenvolupar va ser una visita a Montserrat. El santuari, els hotels, els museus i totes les excursions es podien fer de manera virtual gràcies a 120 imatges panoràmiques. En un temps en què els telèfons intel·ligents no existien, el tour va tenir molt èxit. Posteriorment, van crear una visita virtual pels creuers i els temples d’Egipte.

Amb aquestes dues cartes de presentació, el sector turístic es va obrir com un mercat a explotar. D’aquesta manera, van dissenyar projectes per al Museu Picasso i el Museu Olímpic de l’Esport, entre d’altres. També van descobrir que la seva tecnologia donava un valor als centres de convencions. El Palau de Congressos, la Fira de Girona, la Fira de Madrid i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) podien vendre millor els seus espais gràcies a un tour virtual. Això els va permetre tenir una volada més internacional amb projectes a Luxemburg, Holanda, Colòmbia i Turquia.

El sector immobiliari

Només els quedava entrar al sector immobiliari. “Quan fas una visita virtual en tot el recorregut de 360 graus i vas després al lloc el teu cervell té la sensació que ja coneix l’indret”, explica Jordi Vallverdú. Amb unes càmeres que tenen un cost d’uns 300 euros, les immobiliàries poden fer fotografies de 360 graus. Aleshores, penjant aquest material en una plataforma que ha creat l’empresa sabadellenca es genera un contingut de realitat virtual que es pot veure amb ulleres 3D. Aquests recorreguts pels immobles es poden penjar als llocs webs. “Els dona un millor posicionament perquè és contingut de més qualitat i més visibilitat”, assenyala Vallverdú fill, i el pare afegeix que usuari i empresa guanyen “eficiència”. També tenen un producte anomenat Showroom, en què a l’agència es destina un espai on l’usuari fa el recorregut amb unes ulleres de 3D i la família veu la visita a través d’una televisió.

Ara, però, Vallverdú ha perfeccionat aquesta plataforma. Amb una inversió de 200.000 euros, i batejada com a Everpano, pretén donar servei a qualsevol mena d’empresa que vulgui crear un tour virtual. Només cal fer-se una subscripció mensual. “Tenim la convicció que les visites virtuals es tornaran imprescindibles i nosaltres estarem allà”, defensa.

“S’ha de tenir passió”

1. Recomanaria emprendre una empresa?

És un exercici molt dur. En cap cas és fàcil. Hi ha persones que volen treballar per la seva idea. S’ha de tenir un component de passió. Has d’estar enamorat de la teva idea.

2. Amb quins entrebancs s’ha trobat?

Hi ha moltes dificultats. El tema econòmic i el burocràtic, de notaris i gestories no interessa a qui està creant idees.

3. Amb quin finançament va començar?

Zero. Autofinançat. Primer vam treballar des de casa sense sou i va ser molt dur. No vam demanar cap crèdit. Va ser tot a pulmó.

4. Va demanar alguna subvenció?

Han canviat les coses. Si emprengués ara ho hauria fet d’una forma diferent. En aquella època ni em plantejava que algú em pogués subvencionar. Si s’havia de crear alguna cosa havia de ser amb els meus esforços.

Publicitat
Comentaris
To Top