Ciutat

Arriba el moment d’escollir escola: les 8 claus per no fallar

Si sou pares o mares primerencs, és una de les decisions més importants per al vostre fill o filla

Una parella mira a Internet les opcions per escolaritzar el seu fill / LLUÍS FRANCO

Si sou pares o mares primerencs potser us trobeu ara davant d’una de les decisions més importants per al vostre fill o filla: a quina escola anirà? D’aquí a un mes –el 29 de març– s’obrirà el termini per presentar sol·licituds de preinscripció escolar, i els centres bullen durant aquestes setmanes amb jornades de portes obertes i trucades de pares inquiets. Per tot arreu, la mateixa pregunta: com puc saber quina és la millor escola?

Prendre la decisió no és gens senzill, però hi ha maneres de treure més suc al procés. En parlem amb els experts per obtenir-ne alguns trucs i claus:

1 – Agafeu-vos el procès amb filosofia

“Buscar escola és una bona excusa perquè els pares i les mares reflexionem sobre què significa per a nosaltres una bona educació, perquè d’això depèn que triem un centre o un altre”, reflexiona el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín. Coincideix amb aquesta visió la pedagoga Anna Ramis, qui remarca la importància de pensar bé la decisió: “No estem escollint el lloc on el nostre fill farà P3, sinó on s’estarà fins a sisè de Primària”, destaca.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 – Un punt de partida: fora prejudicis!

A partir d’aquí, toca passar a l’acció. Un punt de partida en què coincideixen els dos experts és espolsar-se els prejudicis. “Si comences a visitar escoles carregat de prejudicis, estàs mirant la realitat amb ulleres brutes”, compara Ramis, i recomana un exercici per fer en parella: seure cara a cara i preguntar a l’altre: “Quins són els meus prejudicis?”, per ser-ne conscient i superar-los.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3 – Informeu-vos amb fonts internes

Per recollir informació, els experts recomanen parlar només amb pares i mares que ja tinguin fills escolaritzats a aquell centre, i no fer excessiu cas dels rumors externs. Que us expliquin què és allò que més valoren de l’escola, i també quines coses no els agraden: us poden donar pistes per formar el vostre criteri.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4 – No subestimeu el web dels centres

Al web, un centre posa els projectes o activitats dels quals està més orgullós, i això us pot donar una idea del tipus d’escola que són i volen ser. Mireu i anoteu preguntes per quan aneu a les portes obertes. Algunes idees: Es treballa per projectes? Es fan moltes sortides? Quantes llengües es parlen? És activa l’AMPA?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5 – Visiteu les escoles amb els ulls oberts

Quan aneu a veure escoles, visiteu-ne tantes com pugueu, fins i tot aquelles que penseu descartar: us aportaran informació i elements per decidir. Un cop a dins, és bo fixar-se en la petjada dels alumnes, en el que diuen les parets: allò que hi ha penjat transmet la vida de l’escola, l’estil dels mestres i el tipus de projectes que el vostre fill o filla farà durant anys. “Aprofiteu per preguntar sobre projectes en marxa que hàgiu vist al web: els brillen als ulls amb entusiasme als professors quan us ho expliquen?”, diu Ramis.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6 – Empreu llistes i quadres

A l’hora d’escollir feu una llista dels vostres criteris, i endreceu-los per ordre de prioritat. Després, empreu-los per comparar les escoles que us han interessat. Algunes idees de criteris a comparar són l’estil educatiu, la proposta de valors, les necessitats especials del teu fill o filla, la proximitat al centre, l’ideari o el nombre de línies.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

7 – Preneu-vos amb paciència el procés burocràtic

Amb les escoles visitades i la decisió presa, toca la part burocràtica de l’assumpte: fer la preinscripció. El període per entregar el document de sol·licitud per al curs 2019-2020 s’estén enguany des del 29 de març fins al 9 d’abril, i aquest any presenta una sèrie de canvis que cal conèixer. 

El principal afecta els criteris de prioritat que regulen l’ordre pel qual accediran els nens i nenes sol·licitants als col·legis públics i concertats. En aquesta convocatòria, s’han eliminat dos criteris complementaris que estaven vigents fins ara: que l’alumne o alumna tingués una malaltia crònica –inclosos els celíacs–, i que el pare, mare o tutors sigui exalumnes del centre en qüestió. 

La resta de criteris es mantenen; els generals són tenir germans matriculats a l’escola –això atorga el màxim nombre de punts–, viure o treballar a prop del centre, rebre la renda mínima d’inserció o tenir –l’alumne, algun pare o algun germà– una discapacitat superior al 33%. Els criteris complementaris –s’utilitzen per desempatar– queden reduïts a formar part d’una família nombrosa o monoparental.

Tot i això, Conchi Murillo –responsable fins a l’octubre de l’Oficina Municipal d’Escolarització de Sabadell– reclama tranquil·litat: “el 94% dels alumnes entren al centre escollit com a primera opció”, explica. Murillo afegeix alguns consells pràctics per al procés, com omplir diverses opcions de centre –si només en poseu una i no és l’escollida, saltareu automàticament a l’assignació d’ofici– o entregar la documentació al col·legi escollit com a primera opció.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

8 – I si tot falla… calma!

Si no aconseguiu la vostra primera opció, tranquils! L’escola idònia és aquella amb la qual construeixes un diàleg: l’escola us va explicant què és educar per a ells, i vosaltres els aneu explicant com és el vostre fill o filla. El vincle de confiança entre pares i mestres s’enherba a poc a poc, si les dues parts hi estan disposades. “No aneu a les escoles amb una llista de requisits, perquè la qualitat educativa és una qüestió de confiança entre mestres i pares, no una pista de futbol molt xula o més hores d’anglès”, conclou Palacín.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

EXTRA – Utilitzeu els recursos digitals al vostre abast

Durant el procés de recerca, hi ha una sèrie de recursos digitals i gratuits que us poden resultar molt útils. Pel que fa a Sabadell, alguns d’ells són aquests:

  • El document 8 orientacions per triar escola, elaborat per la Fundació Jaume Bofill, que aprofundeix en alguns dels punts explicats abans – VULL VEURE-HO
  • La llista de data i hora de totes les jornades de portes obertes de les escoles de Sabadell – VULL VEURE-HO
  • Un cercador que l’Ajuntament posa a disposició dels pares i mares per veure quins són els col·legis més propers al domicili (i que, per tant, atorguen la màxima puntuació al criteri de proximitat) – VULL VEURE-HO
Publicitat
Comentaris
To Top