Ciutat

Quatre trucs d’Espigoladors per cuinar sense malbaratar res

Quatre de les participants del taller, cuinant / VICTÒRIA ROVIRA

“Mai a la vida se m’hauria acudit!”, exclama la Maria, mentre aixeca amb una pinça una fulla d’escarola fregida. Prèviament, l’havia submergit en una barreja d’ou, sucre i farina: el resultat, recobert amb mel, és un aperitiu inesperat, cuinat amb una part de l’escarola que acostumem a llençar sense mirar-la massa. La Maria s’ho mira amb delit i somriu mentre ho tasta: “està boníssim!”.

L’elaboració d’aquests bunyols vegetals forma part d’un dels cinc tallers de cuina de reaprofitament que l’associació Espigoladors està duent a terme a Sabadell durant febrer i març:

*Encara en queden dos: aquest dimecres 13 es farà un al Centre Cívic de la Creu Alta a les 11h, i dilluns 18 tindrà lloc el darrer, al Centre Cívic de Can Llong-Castellarnau, a les 16.30h

“Sovint descartem aliments que tenen molt valor nutritiu i gastronòmic”, explica la Núria Casas, membre de l’equip d’aquesta entitat, que va néixer per reduir les elevades xifres de malbaratament alimentari. Espigoladors combat aquesta xacra amb sortides de voluntaris als camps, on recullen la fruita i verdura lletja, que els agricultors no podran vendre tot i ser perfecta per al consum.

El plat d’escarola preparat al taller / VICTÒRIA ROVIRA

Després la donen a entitats socials, que habitualment tenen problema en repartir aliments frescos a les persones a qui atenen. “Volem fer de pont entre aquestes dues realitats”, comenta Casas, encarregada també de coordinar el taller de conscienciació, que té lloc al Centre Cívic de la Creu Alta.

Compartint l’experiència

Al voltant de la taula, sis dones es preparen per aprendre noves maneres de cuinar allò que habitualment es llença. A més de la recepta amb escarola, Casas proposa una lasanya en què la carn se substitueix per pa sec. Mirades una mica incrèdules creuen la taula, però totes confien en la representant d’Espigoladors. “Les nostres mares aprofitaven molt més el menjar, hem de recuperar aquesta manera de fer”, assegura convençuda la Marisol, una de les participants.

La lasanya de pa sec preparada al taller / VICTÒRIA ROVIRA

Durant la sessió, Casas va anar oferint alguns trucs senzills i molt concrets perquè també a casa puguem aprofitar tot el menjar:

– Tenir els ulls molt oberts – La recepta amb les fulles d’escarola ve d’una preparació tradicional de les Terres de l’Ebre, que allà es fa amb fulles de borraina. Tenir la imaginació desperta per adaptar receptes noves és clau per no malbaratar el menjar.

– No pelar la pastanaga – “La pell de pastanaga també és pastanaga!”, apunta Casas, i afegeix que no cal pelar aquesta verdura, sino lavar-la bé. En cas que vulguem pelar-la, recomana guardar la peladura juntament amb la d’altres verdures i -en arribar a un volum considerable- aprofitar-les per fer-hi un brou.

– Saber fregir de forma adequada – Pel que fa al moment de fregir, hi ha tres consells a seguir: escalfar bé l’oli -però sense que surti fum-, no moure gaire els aliments mentre s’estan fregint i utilitzar paper de cuina després per absorbir-ne el sobrant.

– Aprendre combinacions innovadores – L’escarola és molt bona, però té un punt amarg que a alguns els pot tirar enrere. Casas recomana preparar-la a una amanida, amb tomaquet ratllat -per treure l’aspror- i poma o figues, per treure l’amargor.

Comentaris
To Top