Publicitat
Ciutat

Estafes a gent gran, al descobert: “O paga 15.000 euros o els seus fills van a la presó”

Actuen amb premeditació, busquen diner ràpid i seleccionen bé les seves víctimes. Aquest és modus operandi dels grups d’estafadors de gent gran

Fotografies: Óscar Espinosa
TEXT: PILAR ARMENGOL / ALBERT ACÍN

Actuen amb premeditació, busquen diner ràpid i seleccionen bé les seves víctimes. Aquest és modus operandi dels grups d’estafadors de gent gran, que han irromput al barri de Nostra Llar en les darreres setmanes. El D.S. ha contactat amb dues dones d’edat avançada que van estar a punt de caure en l’extorsió d’aquests individus. Mitjançant una història falsa, les van intentar extorsionar per telèfon per aconseguir una part important dels seus estalvis. A través de la por i el neguit del moment, volien aconseguir d’elles milers d’euros.

Els casos de la Dolors i de la Felisa que expliquem tot seguit són part del fenomen creixent de les estafes, que ha experimentat un creixement ininterromput en els darrers anys: entre 2014 i 2018 els casos s’han multiplicat per cinc (+435%), passant de 420 a 2.249 fets denunciats a l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell. Els Mossos, conscients de l’ascens d’aquest tipus de delictes, adverteixen que s’apunta a un dels col·lectius més febles, la tercera edat.

Les estafes a l’àrea de Sabadell es multipliquen per cinc des de 2014

L’advocat que no era

La Dolors, de 88 anys, viu sola en una casa del barri de Nostra Llar. Fa uns dies va rebre una trucada telefònica d’una persona desconeguda que la va deixar glaçada. A l’altra banda de línia, un home es va identificar com un advocat i li va advertir que el seu fill i la seva jove s’havien vist implicats en un accident de trànsit. Segons li va explicar l’individu, amb convenciment, els Mossos els havien detingut per ser els culpables del xoc. “Jo li vaig preguntar com estan, on són… Li vaig dir que els volia veure”, explica la Dolors.

La resposta de l’home va ser desconcertant. En un fals intens de tranquil·litzar-la i conduint-la al seu parany, l’individu li va explicar que hi havia dues opcions: o bé entregava 15.000 euros en concepte de fiança o els enviaren als dos a la presó quatre mesos. Davant de la situació, la Dolors es va malfiar i va penjar el telèfon. Va decidir comprovar per ella mateixa com estava la seva família: va trucar a la seva jove, la Lola, que li va dir que en aquell moment no podia parlar.

L’home la va tornar a trucar en repetides ocasions per insistir que li entregués els diners. Encara desconfiada, la Dolors va trucar a casa del seu fill. Per sort, la seva jove aquest cop sí que va respondre. “Em va respondre i li vaig preguntar, molt nerviosa, què li havia passat”. Ella li va dir que estaven bé, el que va desfermar la ràbia de la Dolors. En el darrer intent de l’estafador, “li vaig dir de tot”. La dona va presentar la denúncia als Mossos el mateix dia dels fets. “En aquells moments no penses… Jo només volia veure el meu fill i la meva jove!”, explica ara, encara angoixada.

“No parava de trucar-me”

El cas de la Felisa, també veïna del barri, és molt similar. Ella, però, va ser més a prop de ser estafada. La dona, també de 88 anys, es va quedar sola a casa després que la seva filla i el seu gendre s’absentessin per anar a comprar. Aleshores va rebre una trucada. “Em van dir que havien patit un accident greu… que la cosa havia estat molt grossa”, explica ara. Utilitzant la mateixa argúcia, l’home, un suposat advocat, els va dir que estaven detinguts a la comissaria i que havia d’entregar 4.000 euros per alliberar-los. Ella va penjar immediatament, desconfiada de la proposta. “No parava de trucar-me. Volia els meus diners i em reclamava que pagués amb presses”, comenta.

Després d’insistir, la Felisa va comentar a l’individu que no es podia moure de casa per entregar-li els diners. Aleshores, aquest li va suggerir pagar amb targeta de dèbit, petició a la qual va accedir. En aquell moment, però, la seva família va arribar a casa. L’individu va penjar de cop en sentir les seves veus.

Publicitat
Comentaris
To Top