Ciutat

Les estafes a l'àrea de Sabadell es multipliquen per cinc des de 2014

Les estafes a Sabadell s'han multiplicat en els darrers anys. El D.S., que avui explica dos intents al barri de Nostre Llar, així ho ha pogut comprovar mitjançant les dades oficials dels Mossos d'Esquadra. Entre 2014 i 2018 els casos s’han multiplicat per cinc els fets denunciats a l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell.

Només en cinc anys, en el conjunt del Vallès Occidental ha passat de 1.363 casos (2014) a 6.385 (2018), el que representa un augment del 368%. En el cas de l’Àrea Bàsica Policia de Sabadell –que inclou la ciutat i les poblacions dels voltants– l’augment en el mateix període arriba al 435% fins a arribar als 2.249, més d’un terç dels casos registrats en tota la comarca. Pel que fa al nombre de detencions, en aquest període s’ha mantingut en xifres similars: 18 (2014) a 21 (2018).

El risc d’estafa pot ser per telèfon o per altres vies. De fet, des dels Mossos apunten que els fets especialment en auge són a través d’Internet. En concret, en les compres en línia, on encara és més senzill eliminar el rastre del delicte. Per això, la Policia demana extremar la precaució i la cautela davant de possibles fraus. “Estem tots exposats i hem d’anar amb compte a l’hora d’entregar les nostres dades bancàries”, adverteixen des del cos policial.

Les interioritat del modus operandi

L’experiència de la Dolors i de la Felisa, dos dones d'edat avançada que han explicat els seus intents d'estafa al D.S., mostra com funcionen aquestes xarxes d'estafadors. Segons expliquen fonts dels Mossos d’Esquadra, grups organitzats fingeixen un fet dramàtic com a excusa per estafar gent gran. Generalment són de perfil estranger i asseguren ser o bé la policia o bé un advocat defensor que els informa d’una situació compromesa per als seus familiars.

Publicitat

No tenen un modus operandi gaire complex: utilitzen llistes telefòniques per seleccionar les seves víctimes, de les quals extreuen alguns detalls, per després extorsionar-les sempre a través del telèfon. “Juguen amb la por i també amb del desconeixement sobre la situació dels seus familiars en aquell moment”, expliquen des dels Mossos.

Estafes a gent gran, al descobert: “O paga 15.000 euros o els seus fills van a la presó”

Malgrat la identificació de l’estratègia, la policia reconeix la complexitat d’enxampar-los. Truquen ocultant el número i en algunes ocasions intueixen que ho fan des de l’estranger. Treballen per municipis, movent-se per la geografia, amb un paràmetre repetit i circular, i generalment busquen gent gran, més indefensa, per així cercar més possibilitats d’èxit de la seva estratègia.

Davant de la possibilitat de rebre trucades d’aquestes característiques, la policia demana mantenir una actitud desconfiada, posar en dubte el seu relat. “No s’ha de cedir mai cap dada ni detall personal i en cap cas accedir a enviar els diners”. Els Mossos recomanen també posar-se immediatament en contacte amb els familiars i denunciar els fets davant la policia, sigui telefònicament o presencialment en una comissaria.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top