Publicitat
Ciutat

Més de 500 sabadellencs participen a la manifestació sobiranista de Madrid

Foto de grup d'un dels catorze autocars saabadellencs en arribar a Madrid / D.S.

Almenys 500 persones han sortit aquest dissabte al matí des de l’Eix Macià cap a Madrid amb autocars organitzats per l’ANC per anar a la manifestació sobiranista que es farà aquesta tarda, a les 18h. Des de Sabadell també han sortit tres autocars d’ERC i un dels Castellers. La mobilització està plantejada com una protesta pel judici del procés i portarà el lema ‘La autodeterminación no es delito. Democràcia és decidir’. Òmnium Cultural, partits i entitats independentistes i sobiranistes també han fet una crida a la participació. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant (Crida), el segon tinent d’alcalde, Juli Fernàndez, i el regidor Gabriel Fernàndez (ERC) han estat membres del govern local que han anat a Madrid.

El D.S. ha pujat en un dels autocars de l’ANC per seguir la jornada en directe, de manera que durant tot el dia anirem actualitzant aquest article. La sortida de Sabadell s’ha fet a les 8.10 h i es preveuen dues parades abans d’arribar a destí, a primera hora de la tarda.

Entre les manifestants, Maria Àngela Oriach, de 77 anys, ha explicat que “estem molt tristos per tot el que està passant, és una injustícia molt gran. A veure si entre tots aconseguim fer alguna cosa, ho tenen tot amanit però ens en sortirem”.

Per la seva part, Carla Jofresa, de 19 anys, creu que es tracta d’aportar el seu gra de sorra contra una injustícia “molt gran”. Jofresa va a Madrid a “demostrar que el poble hi seguirà sent”. Encara que els polítics no estiguin units, nosaltres sí que ho estem”, ha reivindicat.

La mateixa ANC ha repartit un cançoner entre els passatgers de l’autocar. Hi ha les lletres de ‘L’estaca’, ‘La Gallineta’, ‘Jo vinc d’un silenci’ o ‘Què volen aquesta gent?’

El cançoner està format per títols de Raimon, Lluís Llach, La Trinca i Maria del Mar Bonet / D.S.

La primera parada, de tres quarts d’hora, s’ha fet a les 11.15 h al municipi d’Alfajarín (Saragossa). Moment per estirar les cames i esmorzar. Allà, l’exdiputada i cap de llista de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró ha assegurat que “venim a ensenyar i demostrar al cor de l’Estat espanyol que som gent pacífica, demòcrata, que fem reivindicacions per la democràcia i que Espanya ha d’escoltar Catalunya”. “No és pot governar contra Catalunya” ha reblat. Ciuró va a la manifestació acompanyada del seu número 2, Francesc Baró. El portaveu del grup municipal del PDECat a l’Ajuntament, Carles Rossinyol, i el portaveu i cap de llista d’ERC a l’Ajuntament, Juli Fernàndez, també viatgen a hores d’ara cap a Madrid, en autocars diferents.

La segona parada s’ha fet a les 14.30 h, en una àrea de servei de Almadrones (Guadalajara). A les 15 h, havent dinat, els autocars han anat reprenent la marxa per enfilar l’última parada: el paseo de la Castellana de Madrid.

Diversos manifestants tornant als autocars, en la segona parada, a la província de Guadalajara / D.S.

A les 16.30 h el grup de sabadellencs ha arribat a la capital espanyola, ja a punt per la manifestació d’aquesta tarda.

Foto de grup de l’autocar 6 de l’ANC en posar peu a terra a Madrid / D.S.

En posar peu a terra a la capital espanyola, els sabadellencs s’han dispersat al llarg de la Castellana i el paseo del Prado. Alguns s’han trobat davant el monument al pintor Velázquez, com la presidenta d’Òmnium Sabadell, Teresa Mira. La dirigent local ha assgeurat que “treballem per unes llibertats que poden afavorir tothom. No anem contra ningú, lluitem contra la injustícia que està cometent l’Estat espanyol, que converteix la dissidència en delicte quan és el que dóna sentit a la democràcia”. Mira qualificat d'”extraordinària” la resposta sabadellenca.

Pilars dels Saballuts

Els Castellers de Sabadell s’han posat la camisa verda i han aixecat diversos pilars durant la manifestació.

Pilar Saballut al paseo de la Castellana / Cedida

La germana petita de l’expresidenta d’Òmnium Muriel Casals, Salomè Casals, també era aquest dissabte a Madrid i ha explicat que “havia de venir, era important que veiéssin la gent que som”.

Serracant: “L’autodeterminació no és delicte”

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha reivindicat en un missatge a Twitter que “l’autodeterminació no és delicte”. El batlle assegura que a Madrid “s’ha sentit forta i clara la nostra veu, l’exigència de llibertat i democràcia”.

El republicà Juli Fernàndez, en declaracions al D.S., ha assegurat que és un “èxit rotund que el clam d’exigència de llibertat i que l’autodeterminació és un dret i no un delicte hagi omplert el centre de Madrid com ho fem sempre amb civisme i amb els valors republicans de fraternitat i internacionalisme”.

Fernàndez també ha publicat un missatge a Twitter amb imatges de la jornada.

Publicitat
Comentaris
To Top