Publicitat
ALBERT SOLÉ BONAMUSA

Blocs electorals

Inici d’un bloc electoral a TV3 / CEDIDA

Divendres de la setmana passada vaig anar a unes jornades organitzades per la Federació de Mitjans de Comunicació Locals i el Col·legi de Periodistes de Catalunya per parlar del tractament de les properes eleccions municipals en els mitjans locals. Allà em vaig trobar amb una realitat aliena al Diari de Sabadell –per sort–, tot i que coneixia de resquitllada de parlar amb altres companys: els blocs electorals.

La gran majoria dels assistents a les jornades eren directors o representants de ràdios municipals –i alguna televisió– afectats per la llei electoral. Semblava una teràpia de grup on tothom explicava les seves penes periodístiques per culpa d’una llei massa estricta, o d’uns polítics que se l’agafen amb paper de fumar. “He de cobrir una presentació d’un llibre que l’Ajuntament ha pagat i hi va el regidor de torn dins el període electoral?”. La resposta dels experts convidats li deien que no ho havia de fer, però aquell periodista sabia que quan tornés al seu municipi no li podria dir que no al cap de comunicació del seu ajuntament… O bé, “quant temps li he de dedicar al partit X que és una escissió del partit Z i que s’ha aliat amb el partit W?”. Feien tots cara d’angoixats de debò.

Un representant dels mitjans públics d’un municipi vallesà va dir que cada quatre anys viuen un “Vietnam” ple de paranys dels partits polítics i que han de mirar de superar-lo amb el mínim d’esgarrinxades possibles. I tots van escoltar admirats com la directora de la Ràdio Municipal de Sant Vicenç dels Horts explicava que ells havien aconseguit que tots els partits del seu ple aprovessin una moció en què es comprometien a acceptar que ells no farien blocs electorals i només seguirien criteris periodístics. Va faltar que el públic s’aixequés a aplaudir entre llàgrimes d’enveja. “Ja ens explicaràs com t’ho has fet”, li deien. I Ràdio Sabadell no n’és una excepció. Just ahir van presentar al consell d’administració el pla de cobertura de les eleccions amb els seus corresponents blocs electorals.

Els blocs electorals són el fracàs del periodisme. Vol dir que no hem pogut demostrar als polítics de torn que des d’un mitjà públic es pot fer una informació seriosa i equilibrada de tots els partits sense el cronòmetre a la mà. Però no ens flagel·lem en excés, la gran part de la culpa és dels polítics que han potinejat els mitjans públics fins a l’extrem que ja ningú se’n refia. No parlo de cap municipi en concret perquè és un mal general, igual que sé que hi ha honroses excepcions. Tot ha de començar per la tria del director d’aquests mitjans, que hauria de fer-se només pel CV i no pel carnet que duen a la boca. I aquells ajuntaments que el triïn amb criteris professionals, haurien d’estar exempts dels blocs electorals. Això també ho hauria de dir la llei.

Publicitat
Comentaris
To Top