Ciutat

Jaime Ferrer (UAB): “L’exposició en petites quantitats pot provocar fibrosis pulmonar o l’engruiximent de la pleura”

Restes d'uralita al Parc Central abans del seu tancament / Guiomar Fernández

El cas de la presència d’amiant a l’àrea de jocs infantils del Parc Central del Vallès ha ressonat a Sabadell. L’Ajuntament va tancar divendres passat la zona de la canalla en rebre diverses denúncies de persones usuàries que s’havien trobat les restes d’aquest material. El procés de preparació i extracció del material contaminant s’allargarà, com a mínim, fins al 23 d’abril.

Segons els tècnics municipals, les peces d’uralita es podrien correspondre a una bòbila que fabricava peces de ceràmica d’argila i l’amiant corresponent al sostre d’aquella fàbrica dels 30 anys. “L’ús més intensiu del parc a causa de la nova àrea de jocs ha fet que aquestes peces siguin ara més fàcilment detectables” explica el consistori, que defensa que aquestes restes no representen cap risc per a la salut perquè no s’ha estat exposat contínuament ni en grans quantitats.

“És un perill evident”

El professor de Medicina de la UAB Jaime Juan Ferrer és clar al respecte: l’amiant és un “perill evident” per als nens i grans. En cas que hi hagués amiant esmicolat per la degradació dels trossos d’uralita, Ferrer manté que és molt fàcil d’inhalar perquè es barreja amb la pols del sòl. Ferrer es mostra contrari a les declaracions del consistori perquè “l’exposició en petites quantitats pot provocar fibrosis pulmonar o l’engruiximent de la pleura”. El professor també destaca la possibilitat de desenvolupar mesotelioma, càncer de pleura. Però com que els efectes de la inhalació són a llarga durada, “no es pot demostrar que els nens estiguin contaminats”.

Una de les usuàries denunciants de la presència d’amiant, Guiomar Fernández, assegura haver vist trossos del material arreu del Parc Central. Aquesta sabadellenca considera que han de tancar el parc en la seva totalitat i no entén l’error sent l’amiant, un gran tema d’actualitat. “És un fet denunciable”, remarca Fernández, que responsabilitza l’Ajuntament en cas d’esbrinar que l’empresa utilitzés material contaminat en la construcció del parc infantil.

L’àrea de jocs infantils del Parc Central del Vallès, tancada per la presència d’amiant

Publicitat
Comentaris
To Top