Opinió

Tots som Sabadell

[Per Núria Aymerich, secretària general del Gremi de Fabricants i del CIESC]

Estem a les portes d’unes eleccions municipals a Sabadell, i la ciutat batega i es mou. Els polítics que sortiran elegits el dia 26 de maig seran, en definitiva, els representants d’un electorat que té dificultats objectives i, també, il·lusions.

Els reptes que avui té Sabadell són molts. El principal és definir què i com volem que sigui la nostra ciutat. Per això hem d’afrontar aspectes socials, urbanístics, de mobilitat i de sostenibilitat. La millora del centre com a punt neuràlgic i la connexió amb els barris de la ciutat. L’habitatge social, el foment del comerç de proximitat i la potenciació de l’economia productiva per a la creació de llocs de treball. Una ciutat que aposti pel coneixement, viva culturalment i socialment més justa.

Per abordar els desafiaments que té Sabadell no podem parlar només de ciutat. Hem d’entendre que formem part de l’Àrea Vallès, un dels pols econòmics i socials més importants del nostre país i del sud d’Europa. Les comunicacions per carretera per entrar i sortir de Sabadell són un coll d’ampolla per a la nostra activitat, igual que ho és la insuficient dotació de transport públic, la connexió entre els dos Vallesos, i l’accés i les condicions dels polígons industrials.

Vivim en una cultura que sol dipositar la responsabilitat i la culpa en els altres i, especialment, en els polítics. De poc serveix recrear-nos en el perquè vivim en un Sabadell que no té ni l’empenta ni el lideratge que molts desitgem i tots necessitem. Segur que els motius són diversos i tots hi tenim la nostra part de responsabilitat, en més o menys mesura. És cert que els polítics, per les seves competències, n’hi tenen més, però les entitats de la ciutat massa vegades no hem estat a l’altura que les circumstàncies requerien. Ara el que cal, més que parlar del passat, és treballar per transformar en el futur.

La societat de Sabadell és rica socialment. Tenim centenars d’entitats diverses i amb una llarga trajectòria que són un clar símptoma de vitalitat per treballar generosament pel bé comú. Com a mostra d’aquesta voluntat social i davant de les eleccions municipals, una quarantena d’entitats ha decidit ser part activa de la construcció del futur de Sabadell. Persones compromeses amb equips d’experts en diferents matèries han impulsat, coordinadament, un cicle de debats per analitzar els problemes, suggerir solucions i demanar als polítics propostes concretes.

Junts hem creat un nou model de participació activa, construint i aportant idees per millorar Sabadell, sense cap biaix polític. Són visions plurals que li donen valor a un debat teixit de diàleg, obertura, compromís de ciutat i respecte a totes les opinions i, sobretot, generositat a l’hora de treballar. L’únic que ens mou és aportar solucions per a Sabadell.

Ha arribat l’hora de superar “els uns i els altres” que distancia polítics i entitats, i d’anar més enllà de les creences que limiten i avançar cooperant. Requereix una cultura de valors i Sabadell és una ciutat prou rica socialment per fer-ho. En altres moments de la història ha sabut alçar una ciutat potent social i econòmicament. Avui les condicions i les necessitats són òbviament diferents, però els valors que ho van permetre segueixen sent vàlids. Hem començat a caminar. Siguem un model de ciutat que mostrem com junts sabem crear i construir des del màxim respecte a tots. Només així serem motor i referents en la construcció del nostre territori i del nostre país.

Comentaris
To Top