Ciutat

Desmuntant ‘Fake News’: Reben més ajudes els immigrants?

“El 80% de les ajudes socials municipals corresponen a veïns d’origen magrebí i en alguns casos es comet frau: una mateixa persona pot rebre ajudes per duplicat canviant l’ordre entre el seu nom i el cognom per estafar serveis socials”. Aquestes són declaracions de Patricia Muñoz, líder de VOX Sabadell, sobre els immigrants residents a la ciutat. Un discurs que, com queda provat a les enquestes, s’està fent lloc a diverses esferes de la societat, malgrat que es tracta d’afirmacions falses.

“No existeix legalment cap tipus de subvenció municipal per a immigrants en situació irregular”, assegura el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, en resposta al polèmic tuit de la líder de VOX, en què ella afirmava que el ple de l’Ajuntament havia aprovat subvencions per a estrangers “il·legals”.

De fet, aquestes persones només poden recórrer a l’ajuda humanitària i provinent d’organitzacions solidàries, però mai es poden acollir a una subvenció municipal, autonòmica o estatal. Fernàndez desmenteix que es pugui estafar els serveis socials: “Hi ha un seguiment de cada cas, es demana documentació, informació personal i DNI o NIE. No ens poden enganyar canviant el nom pel cognom”, indica.

“Ens estan envaint”

Sabadell té un percentatge d’immigrants menor respecte Catalunya. La ciutat té registrada, segons un informe elaborat per la regidoria d’Acció Social, una població estrangera de l’11,9% del total. Aquesta xifra, però, són persones nascudes a l’estranger i sense la nacionalitat espanyola.

A Catalunya, aquesta xifra ascendeix al 15,8%, segons el mateix estudi. Això sí: un 4,6% de sabadellencs són nascuts a l’estranger però ja tenen la nacionalitat espanyola. En total, doncs, un 16,45% dels veïns de Sabadell són nascuts fora d’Espanya (35.127 persones).

“Reben més ajudes socials”

Dada falsa. Segons les últimes dades del 2018, es van atendre a 3.769 estrangers front els 8.688 de nacionalitat espanyola: un 76% autòctons front d’un 24% d’immigrants. Així, per cada mil estrangers, serveis socials va atendre’n 148.

“Ens prenen la feina”

El 84,35% dels contractes a estrangers a Sabadell són temporals, segons dades del febrer del 2019. La taxa d’atur registrada a aquesta mateixa data és del 12,3%. Pels immigrants, el percentatge escala al 16,1%. Alguns immigrants creuen que “fan la feina que els catalans no volen”.

És el cas de Yenni Ribera, originària de Bolivia. Amb un negoci i estudis, va arribar a Espanya i es va posar a treballar com a assistenta domèstica. “M’obligaven a netejar els banys agenollada i amb productes tòxics, em llençaven el dinar a la cara i treballava de dilluns a dilluns i per un sou de 600 euros”, recorda.

D’altra banda, el fet d’estar en situació irregular en el moment en què arriben al país els obliga a treballar en B i això es tradueix en condicions encara més precàries.

“Els donen habitatges de lloguer social”

L’any passat, a Catalunya el 67% de beneficiaris d’aquest tipus d’ajut tenien nacionalitat espanyola i el 33% eren nascuts a l’estranger, segons un informe de la Generalitat. “En cap cas es pot donar un pis a un immigrant en situació irregular: s’ha de tenir la nacionalitat, ser resident de la comunitat europea o disposar del permís de residència”, explica Fernàndez. Les condicions? No tenir cap propietat ni recursos econòmics suficients i tenir uns ingressos mensuals inferiors als 569,12 euros o 7.967,73 euros anuals.

“S’emporten totes les beques menjador”

Una altra dada falsa. El 72% d’aquestes ajudes van destinar-se el 2018 a persones nascudes a territori espanyol. I és, de fet, competència del govern català.

Comentaris
To Top