Publicitat
Oci i cultura

‘Chapeau!’: l’exposició de barrets sabadellencs que està trencant rècords

Comissariada per Josep Casamartina, la mostra es pot visitar a la Fundació Palau fins el 9 de juny

L'exposició compta amb centenars de barrets d'home i dona provinents de la Col·lecció Antoni de Montpalau / CEDIDA

La Fundació Palau de Caldes d’Estrac acull fins el proper 9 juny l’exposició Chapeau! De Casas i Picasso a Balenciaga i Pertegazcomissariada pel sabadellenc Josep Casamartina. La mostra compta amb 44 barrets masculins i 200 femenins d’entre el 1910 i el 2018 (molts d’ells sabadellencs) i desenes d’escultures, olis, dibuixos i gravats amb el barret com a protagonista o element clau. Entre els artistes, destaquen noms com Pablo Picasso, Pablo Gargallo o Ramon Casas; i entre els modistes Balenciaga, Pertegaz, Yves Saint Laurent i Dior, entre d’altres

L’exposició està sent tot un èxit, i ja és l’exposició més visitada en la història de la fundació. “És la primera gran exposició retrospectiva del barret de l’estat espanyol, i contempla models de tot el segle passat”, explica al D.S. Josep Casamartina. L’historiador porta molts anys reivindicant la moda com a art i aquesta exposició ho aconsegueix: posa en valor el barret com a objecte artístic i demostra que aquest complement pot tenir un lloc als museus catalans.

Un complement artístic

“[Dissenyar barrets] És art aplicat. És exactament igual que una maqueta d’arquitectura o que un moble. Hi ha una estructura, una forma, un volum, uns colors…”, opina Casamartina, “el que passa és que com que el barret és un producte que es ven comercialment, poques vegades s’ha vist com un objecte d’art aplicada. Tot i que això no vol dir que hagi de competir amb la pintura. Com una cadira no competeix amb un quadre”.

Josep Casamartina és també director de la Col·lecció Antoni de Montpalau, nascuda a Sabadell, i propietària de centenars de vestits, capells, teles i dibuixos. “Els barrets són un objecte fascinant. Dins del món de la moda, són els més delirants”, diu l’historiador de l’art, “Són els que tenen menys servituds i són més ornamentals. Això permet al modista treballar amb una llibertat bastant exuberant”.

Publicitat
Comentaris
To Top