Diners

Ajuts “insuficients” per a la indústria del Vallès

Moltes preguntes dels empresaris però només una resposta: “Estem treballant”. Així es resumeix la nova sessió dels Diàlegs d’Economia, que organitza el Consell d’Economia Productiva (CEP), que s’ha celebrat aquest matí amb la presència de la directora general d’Indústria de la Generalitat, Matilde Villarroya, a la seu del Gremi de Fabricants.

Els representants de les organitzacions empresarials com Texfor, CIESC i Centre Metal·lúrgic, han reclamat ajuts directes per a la indústria de la comarca. En aquest sentit, han recordat el suport que es donen a altres països europeus, cosa que suposa un greuge comparatiu que perjudica la competitivitat de les companyies vallesanes. Villarroya ha admès que “hauria d’haver-hi més pressupost per a la indústria que és el motor de Catalunya”.

Però ha recordat que el pressupost està prorrogat i ha reconegut que els ajuts “són insuficients”. La directora general d’Indústria ha afegit: “M’agradaria tenir una gran bossa de diners per anar repartint”. En tot cas, ha indicat que la consellera Chacón està “treballant” amb el departament d’Economia i “cal canviar el xip en alguns departaments que vegin que la indústria és important”.

El president del CIESC, Blai Costa, ha proposat que els ajuts podrien a través de beneficis fiscals per ser més competitius. “Si no no avançarem, no podem parlar de la indústria 4.0 i que no arribi la fibra als polígons”, va assenyalar Costa.

Els empresaris han reclamat suport pel que fa a l’energia i també per fer front als micro talls energètics, que influeix en la competitivitat del sector. La resposta de Villarroya ha estat el mateix: “S’hi està treballant per abaratir els costos i tenir millor accés a l’energia”.

Una altra de les queixes dels assistents és la manca d’un interlocutor clar a la Generalitat. En aquest sentit, Villarroya ha acceptat que és molt difícil posar d’acord tots els departaments. “Són com un regne de taifes i és difícil”. Per això, ha ofert als empresaris la conselleria d’Indústria per fer de nexe entre les àrees.

En tot cas, ha explicat que el Pacte Nacional per a la Indústria, que va ser signat el juliol del 2017 i que arriba fins al 2021, és un marc estable de les polítiques industrials de consens per decidir les 116 mesures i els 1.844 milions d’euros de pressupost. Una de les accions d’aquest pacte és l’elaboració d’un cens de polígons i una llei de polígons per professionalitzar la gestió, que es presentarà en breu.

El tsunami de la indústria 4.0

“Catalunya ha de ser industrial”, ha defensat Villarroya, que ha remarcat que el Vallès té un futur important en el desenvolupament del país. La indústria ha de ser innovadora, internacionalitzada, intel·ligent (digitalitzada i 4.0), integradora (amb llocs de feina de qualitat) i sostenible.

Si més no, la directora general d’Indústria ha avançat que “el que ve és un tsunami que és la indústria 4.0”. Hi ha països que s’estan agafant embranzida com  Corea del Sud i la Xina. Des de Catalunya cal treballar la creativitat i l’emprenedoria. “Un dels reptes amb la indústria 4.0 és que no podem perdre el temps i no podem perdre el tren de la indústria 4.0”, ha subratllat. Per això, s’està treballant la sensibilització de les pimes i s’ha creat una oficina per a la transformació de les petites i mitjanes empreses en la indústria 4.0.

La segona comarca més competitiva

Al Vallès hi ha un Valor Afegit Brut (VAB) industrial d’un 28,8%, molt superior al de Catalunya  que és el del 21,1%.

A més, el pes de la indústria és molt important en el mercat laboral. De fet, el 23,2% de l’ocupació a l’àrea d’influència de Sabadell està generat per la indústria. La comarca té una ocupació industrial del 17,7%, per sobre del 14,4% de Catalunya.

Si s’analitzen els índexs de competitivitat del Vallès, és la segona comarca més competitiva de Catalunya, darrere del Barcelonès liderant el creixement del VAB industrial amb el 5,1%. “Les xifres estan parlant dient que hi ha un gran potencial i que s’ha d’aprofitar perquè teniu els recursos perquè sigui així”, ha afegit Villarroya. A més, a la comarca hi ha 155 startups, que representen el 12% del total de Catalunya.

Comentaris
To Top