Publicitat
Oci i cultura

Les flors més reivindicatives de Werens floreixen a Berlín

Detall d’una de les cinc teles que formen la sèrie ‘Yellow Flowers’ / werens

Quan el poeta Pablo Neruda deia allò de “podran tallar les flors, però no aturaran la primavera”, segurament no pensava que un grafiter de Sabadell agafaria aquesta idea i la transformaria en una sèrie de peces contra la repressió vers la ciutadania de Catalunya. Tot i això, Yellow Flowers és l’aportació de l’artista urbà Werens a l’exposició col·lectiva War ≠ Peace, organitzada per la galeria Neurotitan a la capital d’Alemanya, Berlín.

La mostra agrupa l’art de quatre artistes -Werens es troba acompanyat per Lake, Wenu i Herr U, tots tres creadors berlinesos- i gira al voltant de l’antagonisme entre la guerra i la pau. “Volem deixar clar que són dos conceptes oposats: qui fa la guerra no busca aconseguir la pau”, apunta Werens. Els organitzadors introdueixen el tema citant l’excanceller alemany Willy Brandt, guanyador del Premi Nobel de la Pau el 1971: “La pau no ho és tot, però tot es torna res sense pau”, deia.

Un mar de flors grogues

War ≠ Peace es desenvolupa a partir d’aquesta màxima, i combina disciplines com la pintura, el dibuix, la fotografia, l’escultura o la instal·lació. “Berlín és com la meva segona casa”, apunta Werens, feliç de contribuir-hi a una exposició que es podrà visitar a la ciutat alemanya fins al 4 de maig. 

El seu treball mostrat a Neurotitan agafa un dels símbols omnipresents de l’estil d’aquest grafiter i li dona un nou significat: les flors. “La repressió que està patint el poble català no té precedents en una Europa del S. XXI que es diu democràtica”, asseguren des de la galeria. Werens firma com a resposta un dels seus treballs més reivindicatius: en aquest cas, cinc peces pintades amb acrílic en què uns antidisturbis colpegen o disparen a un mar de flors grogues. 

Aquestes, com a resposta, mantenen una dignitat immòbil i serena. “Yellow Flowers és una col·lecció dedicada a la gent que surt al carrer un dia rere l’altre a lluitar per la seva dignitat amb els llaços grocs com a única arma”, expliquen els organitzadors de l’exposició. A més d’aquestes cinc teles, Werens també ha participat en un mural col·lectiu creat a quatre mans entre els artistes participants a War ≠ Peace.

Publicitat
Comentaris
To Top