Oci i cultura

‘Homenatge a Catalunya’: entre vinyetes de còmic, la guerra també és plena de merda

Una de les pàgines del còmic 'Homenatge a Catalunya' de George Orwell, una adaptació de Jordi de Miguel i Andrea Lucio

Molt abans que George Orwell esdevingués l’autor de clàssics com 1984 o La rebel·lió dels animals, va viatjar a una Espanya dividida per la Guerra Civil amb la intenció -deia- de “matar feixistes, perquè algú havia de fer-ho”. Va arribar el desembre del 36 i es va allistar al bàndol republicà immediatament, però pocs mesos després rebria un tret al coll que el retiraria del front.

“El període d’Orwell a Espanya donarà com a resultat Homenatge a Catalunya, un relat autobiogràfic amb una influència enorme en tota la seva obra posterior”, explica el periodista establert a Sabadell Jordi de Miguel (Barcelona, 1980). Juntament amb la il·lustradora Andrea Lucio (Bogotà, 1981), ha publicat una versió en còmic d’aquella crònica.

L’edició -amb Rosa dels Vents en català i Debate en castellà- no és, però, una translació tal qual dels textos a la vinyeta: la prosa d’Orwell es veu acompanyada per entrevistes a historiadors i periodistes que ajuden el lector a contextualitzar-la. De Miguel assegura que aquesta manera d’enfrontar-se a Homenatge a Catalunya va estar present des del començament. 

Detall de la portada del còmic ‘Homenatge a Catalunya’

“Potser per la meva trajectòria periodística no volia limitar-me a una traducció”, diu el guionista de l’obra, que ja havia col·laborat prèviament amb Lucio en un projecte de crònica periodística en còmic per al setmanari La Directa. “Ens vam quedar amb ganes de més -continua-, i, a més que a l’Andrea i a mi ens agrada molt Orwell, jo sentia una mica de deute amb la memòria del nostre país”.

En primera persona

Homenatge a Catalunya té, de fet, un contingut sorprenent per al lector que s’enfronti per primer cop al text, ja que no homenatja ni la terra ni les tradicions catalanes. Al contrari, Orwell detalla uns mesos de guerra en què passa de ser un fervorós militant ple d’entusiasme a un excombatent cínic i desil·lusionat. “Orwell se n’adona que la guerra és una merda a tot arreu, i que tant se val que portis uniforme gris o blau: les latrines segueixen allà”, puntualitza De Miguel.

Per al periodista, treballar en aquest llibre ha estat un recordatori de les bases de la seva professió: “Orwell deixa molt clar, amb molta honestedat, que tot allò que relata ho fa des del seu punt de vista”, apunta. De la mateixa manera, Lucio i ell han recorregut els mateixos camins que va traçar l’autor d’Homenatge a Catalunya, viatjant al Front d’Aragó i recorrent una Rambla de Barcelona irreconeixible.

Comentaris
To Top