Ciutat

Propostes i decepcions entorn a la ciutat de Sabadell

L’urbanista Manel Larrosa presenta el llibre ‘Sabadell, ciutat fletxada. Una mirada en favor del nou municipalisme’

L'autor del llibre, Manel Larrosa, acompanyat de Núria Aymerich, durant la presentació a la Llar del Llibre / D.S.

Poques persones han pensat i repensat tant Sabadell com l’urbanista i arquitecte Manel Larrosa, regidor entre el 1979 i el 1987 durant els governs d’Antoni Farrés. N’és bona mostra el seu nou llibre, Sabadell, ciutat fletxada, un recull d’articles, de diagnòstics i de propostes, amb la ciutat com a marc comú. L’obra, que s’ha presentat aquest dilluns 29 a La Llar del llibre, abasta temes de ciutat –presents, passats i futurs– com la pacificació de la Gran Via, el Passeig de la Plaça Major, els carrils bici, les rondes, o el Parc Catalunya. A més de propostes socials i educatives per a la ciutat.

“És un llibre de valors. Dels valors del Manel: compromís social, respecte a la natura, mobilitat neta, transport públic, creació d’una ciutat basada en el coneixement, proximitat i practicitat en la política…”, explica Núria Aymerich, Secretària General del Gremi de Fabricants de Sabadell, editora del llibre, i encarregada de presentar l’autor. “A Sabadell, ciutat fletxada hi trobareu propostes de millora de Sabadell i del territori. Propostes per millorar la vida de les persones”, resumeix Aymerich.

Del diagnòstic a la proposta

Articulista en mitjans locals i nacionals, Manel Larrosa reuneix en aquest llibre molta opinió, però també un profund anàlisi de la situació de la ciutat basat en xifres i en documents. Tot plegat, explica l’autor, el porta a detectar “un panorama de ciutat que és greu” i que demostra una “manca d’estratègia, de visió i de projecte de ciutat” tant de l’actual govern municipal, com d’anteriors. Sabadell, ciutat fletxada parteix, doncs, d’un desencís i una decepció; però cerca sacsejar opinions i aportar solucions. “Si no es té consciència d’aquest panorama, dificilment es podrà fer res per la ciutat”, assegura Larrosa.

La Llar del Llibre s’ha omplert de gom a gom per a la presentació del llibre / D.S.

Cal aixecar el vol i veure les coses amb més amplitud. Ens hi juguem molt i hem perdut molt respecte a fa uns anys”, diu Larrosa, “Encara és possible fer coses però s’ha de tenir una visió que vagi més enllà del que és purament administratiu o partidista”. Per a l’urbanista, “Sabadell ha de ser una ciutat capital i una ciutat socialitzant“, que “no només tingui visió social o distribueixi el pressupost municipal”, sinó “crei riquesa i sàpiga quin és el seu paper al Vallès”.

Per fer-ho però, adverteix Larrosa, cal que la societat es posi en marxa; i no només que ho facin els polítics i l’Ajuntament. “Si pensem que només el món de la política ho resoldrà, no farem res… Cal fer activisme social“, opina l’arquitecte, que recalca la necessitat d’un “encàrrec fort per part de la societat” cap a les administracions. “Com que avui no hi ha problemes urgents, es posposa tot. Les demandes socials han quedat diluides. Per això depèn del conjunt de la societat que es pressioni per tenir solucions”. Per a Larrosa “no valen excuses”; més ara que s’apropen les municipals: “el pacte de govern que es faci tres dies després de les eleccions congelarà una situació durant 4 anys”, diu l’arquitecte, de manera que més val posar-s’hi. Sabadell, ciutat fletxada dóna algunes pistes de com fer-ho.

Comentaris
To Top