Opinió

Els jutjats que no arriben

[Per María Luz Melero, advocada]

En l’exercici de la meva professió soc testimoni de la necessitat que tenen els ciutadans dels municipis que pertanyen al partit judicial de Sabadell, que junts sumen un total aproximat de 315.936 habitants
–Sabadell, Gallifa, Castellar, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Sant Llorenç Savall i Sentmenat…–, que es posi en marxa ja un segon jutjat de família, que esdevindria el jutjat de primera instància número 9.

Per fer una comparativa, hem de tenir present que el partit judicial de Terrassa, que donaria servei a uns 244.608 habitants (Matadepera, Terrassa, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls) ja compta amb dos jutjats de família a ple rendiment, com passa al partit judicial de Granollers, i així aquests organismes poden treballar en millors condicions i donar més fluïdesa a la tramitació dels procediments, i eviten que situacions conflictives i perjudicials per a molts ciutadans es puguin prolongar més del temps convenient amb els perjudicis que aquestes dilacions poden comportar tant per als ciutadans com per als mateixos funcionaris, que amb la descàrrega de feina que els suposaria l’entrada en funcionament d’un nou jutjat podrien donar un molt millor servei.

Aquest nou jutjat de família, juntament amb un altre jutjat de primera instància, ja fa prop d’un any i mig que van ser aprovats pel Consell de Ministres mitjançant el reial decret 902/2017 de 13 d’octubre. I, de fet, sembla que des de l’any passat la Generalitat té llogada per a la seva implantació la 18a planta de l’edifici judicial actual, sense que s’hagi mogut res més significatiu en aquest tema, tot i que es va parlar amb contundència de finals del 2018 per a la seva entrada en funcionament, fet que és obvi que no s’ha produït.

Per part del Col·legi de l’Advocacia de Sabadell (ICASBD) s’ha anat insistint en la necessitat urgent de la posada en marxa d’aquests dos nous jutjats, també amb el suport del Consell General del Poder Judicial i altres entitats i organismes locals. Segons la Conselleria de Justícia del nostre govern autonòmic, no hi ha una partida pressupostària per poder dotar-los dels mitjans adients per al seu funcionament, i s’ha parlat de finals d’aquest any com a nova data prevista per a la possible posada en marxa dels nous òrgans judicials, encara que, de moment, sembla que estem una altra vegada pràcticament igual que a l’inici tenint en compte que no hi ha cap novetat rellevant més que ens faci pensar que es treballarà en aquest tema de manera imminent per part dels organismes públics competents. Davant d’aquest il·lògic retard, per part de la junta de l’lCASBD ha intentat implicar el nostre Ajuntament en aquest tema. La junta de la institució col·legial es va reunir amb l’alcalde el passat mes de març perquè s’ha de poder donar resposta al que es considera una emergència de la ciutat. Per part del consistori, però, no han donat cap resposta concreta i efectiva a curt termini, tot i que sembla que tindrien prevista l’elaboració d’un pla d’equipaments amb la intenció d’encaixar-hi els nous jutjats, i el tema, una vegada més, quedaria a l’aire. I passa el mateix amb la designació d’un terreny per a la implantació de l’edifici judicial que s’ha reclamat insistentment i que el nostre partit judicial es mereix i necessita; igual que altres demarcacions judicials, que ja tenen la feina feta des de fa molt temps, com les inicialment esmentades.

Comentaris
To Top