Oci i cultura

‘Els ocells’, amb el sabadellenc Marc Rius, arriba a la Sala Becket

Foto: Cedida

La companyia de teatre La Calòrica engegarà el seu nou projecte avui dijous, i ho farà amb el sabadellenc Marc Rius en un dels papers principals. L’obra, ‘Els Ocells’, pren com a referència el clàssic que Aristòfanes va escriure el 441 aC i l’adapta a l’actualitat. L’escrit d’Aristòfanes es considera com una de les màximes representacions de la comèdia antiga grega. L’autor ho aconsegueix al mateix temps que critica la democràcia, que en aquell moment no feia ni 50 anys que existia.

Des de dijous 2 de maig fins el 26 de maig es podrà veure l’espectacle, dirigit per Israel Solà, a la Sala Becket de Barcelona. De dimecres a dissabte a les 20.30 i els diumenges a les 18.30.

Un text totalment actualitzat

Rius explica que la versió només agafa l’estructura i la idea del clàssic per parlar de la política actual, del populisme i del neoliberalisme. Des de La Calòrica, però, s’ha optat per actualitzar el clàssic i adaptar-lo a la societat actual. “Mantenim el títol i poca cosa més”, indica l’actor, que aclareix: “Pensàvem que era un bon punt de partida agafar el primer dramaturg que va barrejar comèdia i política”. En aquest cas, el protagonista, en comptes de ser un atenenc mitjà, és un europeu adinerat que decideix crear un món nou al costat dels ocells.

Rius, sota el paper protagonista de Pisteter, reconeix que el procés de preparació del seu personatge ha estat “una aventura divertida”. L’actor sabadellenc ha estudiat i investigat molts discursos per acabar formant el seu personatge. “Encarno els pitjors vessants dels polítics que últimament estem acostumats a veure al nostre voltant”, destaca el sabadellenc. Tot i això, explica que no n’ha agafat només un, ja que han agafat polítics de molts àmbits i estils. “T’adones que molts polítics, tant de dretes com d’esquerres, tenen els mateixos tics de populisme”, diu. El personatge, segons Rius, és “un còctel del pitjor de cada casa”.

Espectacle visualment cridaner

Un dels punts cridaners de l’obra és la posada en escena, i concretament el vistós vestuari. Albert Pascual, l’encarregat de l’escenografia, vestuari i il·luminació, va treballar per “intentar representar el populisme” a la part visual de l’espectacle. I ho va fer amb la imatge de la passarel·la, però també a través d’escenaris i vestuaris cridaners i molt coloristes.

La calòrica – cedida

A La Calòrica tenen la (bona) mania de voler fer projectes completament diferents entre ells, i Els ocells n’és un clar exemple. Si a ‘Fairfly’, la seva penúltima obra, van buscar situacions minimalistes i interpretacions força realistes, en aquest cas han anat a buscar una producció de gran format i molt esbojarrada. Però aquest camí és “ple de reptes” i encara un projecte nou no és fàcil. Segons Rius, una de les dificultats d’aquest camí, però, va ser trobar-hi el to. “Al principi no sabíem per quin to de comèdia volíem optar, però treballant per afinar això ha acabat sent més gratificant”, afirma l’actor.

Comentaris
To Top