Ciutat

La comunicació asertiva centra la 11ª trobada d’alumnes mediadors als instituts

Un moment de l'onzena jornada dels equips de mediació dels instituts de Sabadell, al Casal Pere Quart / LLUÍS FRANCO

“Us heu fixat? Ha començat com una casa i ha acabat com el número 343″, diu Eva -la monitora- davant d’una vintena d’adolescents situats en fila índia. L’última persona dibuixa amb el dit una figura a l’esquena de qui té davant, i aquest ha de reproduir-la amb qui té davant… i així successivament, com un joc del telèfon, fins que el missatge arriba al final totalment distorsionat. “Heu vist com s’assembla això als rumors i tafaneries?”, continua Eva.

Són un dels grups que aquest matí han estat fent aquesta activitat per tots els racons del Casal Pere Quart, en el marc de l’onzena trobada anual d’equips de mediació dels instituts de Sabadell. En total, uns 200 estudiants de l’ESO s’han reunit per compartir experiències. “Després d’onze anys, la mediació és una iniciativa molt consolidada als instituts de Sabadell: aquesta jornada serveix per celebrar-ho tots junts i per donar un premi als alumnes participants”, explica Ramon Nassarre, del Centre de Recursos Pedagògics.

Un moment de l’onzena jornada dels equips de mediació dels instituts de Sabadell, al Casal Pere Quart / LLUÍS FRANCO

Aquesta entitat ha organitzat la trobada, juntament amb el servei Sabadell Mediació de l’Ajuntament. Els 200 participants venen de nou instituts públics: set de Sabadell -l’Agustí Serra, l’Arraona, l’Escola Industrial, el Ferran Casablancas, el Pau Vila, el Ribot i Serra i el Sabadell-, un de Castellar del Vallès -l’INS Castellar- i un de Sant Quirze, el Salas i Xandri. A tots ells -i a més que no han pogut ser-hi presents- hi ha alumnes que participen voluntàriament en una assignatura optativa per formar-se com a mediadors.

La mediació, el camí de l’empatia

“M’agrada molt el que fem, treballem temes d’empatia, per exemple”, apunta la Margot, alumna de l’INS Pau Vila. El Sergi, de l’INS Arraona, ho confirma: “està guai, ens ensenyen a tractar millor a les persones”. Un company seu -el Seku– afegeix que abans acostumava a resoldre els problemes a cops, però que ara ha après a fer-ho enraonant. Tots ells estudien per fer de mediadors i actuar com la tercera part a conflictes originats entre els seus companys.

Un moment de l’onzena jornada dels equips de mediació dels instituts de Sabadell, al Casal Pere Quart / LLUÍS FRANCO

“Per tal que hi hagi mediació, és important que ambdues parts vulguin arreglar el problema”, explica Nassarre. Un mediador -continua- escolta les dues parts i mira d’aconseguir un win-win, una situació en què totes dues surtin guanyant. “Es tracta de fomentar el diàleg, d’aprendre a ficar-se al lloc de l’altre i d’impulsar la cultura de la pau”, conclou.

El tema central d’aquesta onzena trobada és la comunicació asertiva -“entendre l’altre, respectar-ho i ser empàtic”, defineix Nassarre-, i les diferents dinàmiques s’orienten a treballar aquest concepte.

Comentaris
To Top