Ciutat

“Volem que Sabadell sigui pionera en declarar l’estat d’emergència climàtica”

Bosch, Ruiz i Pineda, al Parc Catalunya / ÓSCAR ESPINOSA

Una quinzena de joves s’han trobat aquesta tarda a l’amfiteatre del Parc Catalunya en el què ha estat la primera assemblea del moviment Fridays For Future a Sabadell. L’Abel Ruiz, el Roger Bosch i l’Arnau Pineda, d’entre 16 i 18 anys, en són els impulsors. Creuen que no hi ha temps a perdre per aturar el canvi climàtic i volen que Sabadell sigui la primera ciutat de l’Estat en declarar L’emergència climàtica, que suposaria implementar ràpidament una sèrie de mesures per atacar aquesta problemàtica. Volen ser influents a l’Ajuntament i primer, per aconseguir-ho, es comencen a organitzar.

Estan en contacte amb membres d’aquesta organització a Barcelona i l’Abel, fins i tot, a nivell europeu. Creuen que actuar en xarxa és clau, i la seva força rau en això, que cada municipi compta per alçar la veu a tot el món.

Emergència climàtica

“M’agradaria molt que la meva ciutat sigui la primera de tot l’Estat en declarar l’emergència climàtica”, explica Ruiz amb el suport dels seus companys. Això suposaria aplicar “mesures molt més eficaces” en termes de sostenibilitat en equipaments públics i transports. Ruiz creu que els cotxes al centre de Sabadell s’han de “vetar” molt més que ara, i fer aquesta zona més verda. “Sí que és veritat que tenim molts parcs a la perifèria, però al Centre no trobo que la gent tingui un lloc per descansar”, afegeix aquest veí de Can Rull.

Pineda considera que s’han de peatonalitzar més carrers per reduir el trànsit, i Bosch explica que a Sabadell “hi ha un munt de mesures que s’intenten aplicar però no es fan del tot o no des de l’arrel”, i posa l’exemple dels autobusos. “Se n’ha comprat d’híbrids, però també que no ho són”, lamenta, i critica que “ens sembla molt bé que es comprin busos híbrids per les línies 1, 2 i 3 però després totes les altres línies tenen uns autobusos que si camines pel seu costat et ve una intoxicació de C02 que no pots aguantar”.

Altres mesures que proposen són l’ampliació de les freqüències del transport públic i l’ona verda. Aquest sistema de regulació dels semàfors beneficia els conductors que respecten una velocitat, ja que els trobaran verds, mentre que perjudica els que van més ràpid perquè els trobaran vermells. “Limitant la velocitat es redueix l’emissió de gasos contaminants”, apunta Bosch.

Hi ha una necessitat climàtica i objectiva d’actuar ja. Això creuen aquests sabadellencs i ho apunta l’últim informe de l’IPCC (científics contra el canvi climàtic), que assegura, segons Ruiz, que “només queden onze anys perquè no hi hagi un stop. El que passi a partir del 2030 serà una reacció en cadena que ja no es podrà aturar”. Bosch adverteix que “tenim onze anys per posar-hi mesures abans que els efectes del canvi climàtic es facin irreversibles”.

Treballar-ho a les aules

Els tres joves són conscients que la primera feina que tenen és la de conscienciar i informar la ciutadania, perquè creuen que “la desinformació és molt gran”. “Molta gent no sap què és el canvi climàtic”, apunta Ruiz, però “tothom n’és còmplice i està afectat”, afegeix Bosch.

La seva mirada també s’enfoca cap a a les escoles, on Bosch creu que des de petits s’hauria d’aprendre què és aquest fenomen. Aquest activista subratlla que “a 6è de primària un nen se sap les comarques i comunitats autònomes, però no té ni idea de què és el canvi climàtic”, i lamenta que “això arriba a primer de batxillerat”.

Apartidistes

Participen de la política, volen dir la seva per incidir en les polítiques públiques, però no des dels partits polítics. Amb les formacions polítiques estan desencantats perquè consideren que fan propostes sobre el medi ambient però “quantes es duen a terme?”, es pregunten. Volen pressionar per fer-les efectives i fomentar que se n’apliquin d’altres.

Tots ells consideren que l’ecologisme s’associa a les persones d’esquerres, una tendència que volen canviar perquè creuen que les persones “tant d’esquerres com de dretes i de qualsevol ideologia” haurien d’estar al corrent del problema.

Mobilitzacions

Aquest divendres 17 de maig volen fer la seva primera acció de protesta, i repetir-la cada divendres a la mateixa hora. Es trobaran a les 17 h a la plaça de Sant Roc, on des d’una estona abans estaran fent pancartes per la mobilització. Ho fan a aquesta hora, expliquen, per intentar atraure el jovent que surt de les escoles. Totes les accions les difondran a través del seu Instagram.

Des de Fridays For Future Sabadell creuen que “hem deixat molt de banda” el riu Ripoll i que s’hauria d’incentivar la seva utilitat. No descarten organitzar una recollida d’escombraries en aquesta zona més endavant, i no només al riu sinó també en parcs com el mateix Parc Catalunya o el Parc Central del Vallès.

Comentaris
To Top