Diners

Revifada en el preu i en la compravenda d’immobles

Els preus, vistos des de l’aire. Preus en euros per metre quadrat a les principals ciutats vallesanes i increment entre 2014 i 2017

El totxo torna a estar a l’ordre del dia. Els temps de la punxada de la bombolla han quedat enrere: el mercat immobiliari al Vallès Occidental mostra símptomes de recuperació, tant pel que fa al nombre d’operacions com pels nivells de preus. Segons el darrer informe del mercat de l’habitatge elaborat pel Consell Comarcal, el cost per metre quadrat dels habitatges ha crescut de manera esglaonada en els darrers temps: l’any 2017 – el darrer amb dades disponibles– la mitjana de preu/m2 es va situar en 1.730,30 euros, 134,30 més que l’any anterior (+8,2%). Aquesta dada consolida una tendència mantinguda a tres anys vista: entre 2014 i 2017 l’augment acumulat ha estat del 19%. Sabadell, en paral·lel, experimenta un creixement similar (+6,9% en el darrer any, +25,9% en tres anys).

Més d’un Vallès

L’increment de preus és pràcticament generalitzat a tot el Vallès Occidental. No obstant això, les diferències dins de la comarca són notòries: Sant Cugat del Vallès (3.311,30euros/m2)i Badia del Vallès (938euros/m2) són les dues cares de l’habitatge. Precisament, és a la primera ciutat quan es parla en termes del preu del lloguer: 1.093 euros al mes, tres vegades més que Badia del Vallès, que es torna a situar a la part baixa amb 292 euros mensuals de mitjana.

Entre aquest gran interval que separa les dues ciutats es troba Sabadell. La capital vallesana queda per sota de la mitjana comarcal tant en preus de compravenda (1.445,70 euros/m2) com en règim de lloguer (582 euros mensuals). Així i tot, si es compara amb la veïna Terrassa, el mercat immobiliari sabadellenc mostra un portent superior.

Més compravenda, més lloguer

La pujada en els preus respon al moviment en la demanda que ha experimentat el mercat. En només cinc anys, les transaccions de compravenda pràcticament s’han duplicat (+86,3%) al Vallès Occidental. L’any 2017 va tancar amb 10.380 operacions, uns registres superiors als d’abans de la crisi. Sense anar més lluny, l’any 2008 les transaccions van ser 7.132, 3.248 menys.

En termes del lloguer, també s’han vist grans variacions a escala comarcal. Respecte al 2010, des que es mesura l’índex, els arrendaments han despuntat un 29,8%, fins a arribar als 16.146 contractes del 2017. En tot cas, adverteix l’informe, cada família vallesana gasta entre una quarta part i un terç dels seus ingressos per a l’habitatge. Un 23,5% en el cas de ser el propietari i un 37,1% si viu de lloguer.

Els preus, vistos des de l’aire. Preus en euros per metre quadrat a les principals ciutats vallesanes i increment entre 2014 i 2017 / CONSELL COMARCAL DEL VALLÈS OCCIDENTAL

Comentaris
To Top