Oci i cultura

Miquel Ibáñez presenta la primera guia de les Barrancas del Cobre de Mèxic

Quan es parla de visitar Mèxic a tothom li venen al cap les platges llarguíssimes, els monuments maies o la immensitat de la seva capital. Però el país de centreamèrica té pràcticament 2 milions de quilòmetres quadrats de superfície i, per tant, molt més que tot això. El sabadellenc Miquel Ibáñez n’és conscient, i sap que un d’aquests llocs oblidats dins del mateix país són les Barrancas del Cobre, un espai situat al sud-oest de l’Estat de Chihuahua amb 60.000 quilòmetres d’extensió, quatre vegades superior al Grand Canyon. Ara, Ibáñez ha publicat un llibre dedicat a aquest espai que ens en revela els secrets. Una guia ideal per descobrir aquest grandíssim desconegut de la cultura mexicana.

Ibáñez, amb un exemplar del seu llibre / VICTÒRIA ROVIRA

Per què aquest interès per les Barrancas del Cobre?

Sempre he dit que les Barrancas del Cobre és un lloc que s’ha de conèixer. És espectacular i majestuós. I a més, hi ha una comunitat indígena, els Tarahumara, coneguts per la seva capacitat de córrer molt ràpidament i amb molta resistència. I també parlem de nou rius que recorren la zona, això significa que pel que fa a ecosistema i biodiversitat és una zona molt rica. A més, en els últims 7-8 anys la infraestructura turística ha canviat molt. Ara és molt més accessible i adaptat.

I el teu interès personal d’on sorgeix?

Tinc la sort de conèixer els 32 estats de Mèxic i hi he estat més de 60 vegades. Tinc el cor dividit entre aquí i Mèxic. Quan tenia 11 anys vaig anar allà. Els meus avis hi treballaven i els vam visitar abans que vinguessin cap aquí. Des de llavors que vaig posar la llavor perquè m’impactés Mèxic. I a partir d’aleshores he tingut molt interès per descobrir coses noves del país.

Com ha sigut la preparació del llibre?

La preparació va durar pràcticament un any. Primer perquè parlo de set aspectes turístics de l’Estat de Chihuahua, on vaig fer una feina de documentació prèvia. L’altra part és una ruta per conèixer bé les Barrancas, repartida en 14 etapes, que vaig anar escrivint a mesura que feia la ruta.

I en aquesta ruta què trobem?

Em baso sobretot en la figura dels Tarahumares. Anar a veure cascades i paisatges espectaculars ho pots fer a qualsevol indret del món, però conèixer el valor, la cultura i la idiosincràsia del poble no sempre es pot trobar. Quan jo dic que aquest viatge pot canviar la vida, parlo dels Tarahumara. Les Barrancas estan poblades per aquest poblat en dos àmbits: un encara ancestral i molt lligat a les tribus; i un més lliberal, més adaptat als temps moderns.

Com vas plantejar-te escriure aquest llibre?

Va ser molt anecdòtic. Jo preparo molt els viatges i les rutes. Busco què veure, què no veure… I l’últim viatge, a la ruta 66, va sortir un gran trajecte. I la meva dona em va animar a escriure un llibre de les Barrancas del Cobre.

Et planteges escriure sobre més rutes?

No soc escriptor, i per a aquest llibre tenia un motiu de pes. Però a mi tot el que té a veure amb Mèxic m’entusiasma. La veritat és que em faria il·lusió fer un altre llibre, però encara no m’ho he plantejat. Però l’objectiu principal era sobretot donar a conèixer les Barrancas del Cobre, que fins ara no se n’hi havia escrit res al respecte.

Les Barrancas del Cobre / WIKIMEDIA

Comentaris
To Top