Ciutat

Ciuró proposa superar el concepte clàssic de museus i recuperar el patrimoni que encara queda a la ciutat

Lourdes Ciuró, alcaldable de Junts per Sabadell, vol aprofitar la celebració del Dia dels Museus que tindrà lloc aquest dissabte per explicar la seva proposta museística per a la ciutat, que consisteix a fer una ‘Ciutat-Museu’. Es tractaria segons la seva proposta de “convertir aquests museus en grans agents culturals”, on a més de conservar i exposar, facin altres funcions com divulgar, estudiar i fer recerca perquè tot aquest fons museístic estigui molt més a l’abast de la ciutadania. Per això proposa que hi participin de forma activa els centres cívics. Aprofitar les temàtiques que es tracten en els museus per fer tallers en aquests espais comunitaris que té la ciutat.

González i Ciuró, aquest divendres / D.S.

Es tracta, segons Ciuró, de valorar tot el patrimoni, l’històric, l’arquitectònic, industrial, el paisatgístic i també el simbòlic. A tall d’exemple, l’alcaldable ha recordat un dels episodis històrics més curiosos de Sabadell i que està relacionat amb la construcció del passeig de la Revolució. “Aquest passeig es va fer amb les multes que es van posar als regidors de l’ajuntament de l’època que van donar suport a la revolta contra Isabel II”. Ciuró diu que aquesta és una de molts episodis de la nostra ciutat “i això que és molt simbòlic, hi ha poca gent que ho sàpiga”.

Des de Junts per Sabadell proposen, a través dels elements que encara continuen presents a la ciutat, explicar la història i relligar aquests elements per poder conèixer com es vivia a la ciutat a principis de segle. Com ara els molins del riu Ripoll, les xemeneies, els edificis que en el seu moment van allotjar els despatxos dels fabricants, o les cases que es van fer expressament pels obrers de l’època. Per fer realitat aquest pla museístic, Ciuró diu que aposta per convertir l’antic Vapor Pissit en Museu Tèxtil.

En aquest sentit, l’alcaldable de Junts per Sabadell posa sobre la taula la recuperació del  patrimoni que encara hi ha a la ciutat i rehabilitar-lo, aprofitant els estudiants i casals d’estiu per fer recerca. També proposa donar més joc al Museu de Paleontologia per incrementar la seva presència a la ciutat.

Els tresors arqueològics oblidats

A la seva proposta inclou també una revisió del patrimoni arqueològic. Ciuró també s’ha referit a les restes arqueològiques de Sant Pau de Riu-sec, dient que “s’han de recuperar perquè ja fa molts anys que no s’hi ha fet res”. Ciuró també reivindica iniciatives com la que s’havia fet fa anys entorn del Santuari de la Salut, la “Renovatio Arragonis, era una festa que recordava la petjada dels romans a la ciutat, precisament perquè Sabadell era un tram de la  Via Augusta i per què hi havia importants jaciments”. Per aquest motiu, l’alcaldable de Junts per Sabadell assegura – que tot i que es necessiten recursos- “hem de tenir presents que ho tenim, forma part del nostre passat”.

Lourdes Ciuró assegura que “s’han perdut vint anys” i afegeix que durant totes aquestes legislatures s’ha anat repetint el model i no s’ha fet res més que “preocupar-se de guanyar eleccions”. “Imagina que durant aquests anys haguéssim tingut un bon alcalde, perquè en una ciutat és important la persona que es posa davant” i ha afegit que a Terrassa “on han governat alcaldes que no són dels meus, i en canvi la persona que ha fet d’alcalde, ho ha fet molt bé”, afirma Ciuró.

El castell de la discòrdia

Altres elements de què ha parlat  l’alcaldable de Junts per Sabadell en el seu pla museístic per a la ciutat, ha estat el Castell de Can Feu. Ciuró ha dit, que una de les coses que volen potenciar des de la seva candidatura és aquest equipament històric, que malgrat no tenir una importància arquitectònica molt destacable segons els experts, té un profund arrelament popular entre els sabadellencs i molt especialment entre els veïns de Can Feu.

Lourdes Ciuró diu que el Castell de Can Feu és un espai, ara molt ben situat, amb molta visibilitat i des de Junts per Sabadell “volem que sigui un espai cultural amb diversos usos, gastronòmics amb un restaurant i un bar més de tapes, i proposem instal·lar-hi fora de l’edifici, el que serien les carpes d’estiu de la ciutat”. A criteri de Ciuró seria una oferta d’oci controlada “i no desmarxada com teníem a la Zona Hermètica“.

Per la seva banda, Aleix González, número 10 a la llista de Junts per Sabadell i president de l’Associació Cultural Can Feu, destaca que l’associació que presideix porta molts anys reivindicant el Castell de Can Feu i diu que “si no es desencalla el tema en aquesta legislatura, ja no s’hi podrà fer res, seran les ruïnes del Castell de Can Feu“. González diu que està clar que per l’actual govern local, no és un tema important “val molts diners, simbolitza la casa d’un ric i no concorda amb l’ideari d’un determinat grup polític que governa a l’ajuntament”, en una clara referència a la Crida “a mi Maties Serracant em va dir que tenia molts problemes per convèncer a l’equip del seu partit, que Can Feu tenia molt valor”.

Comentaris
To Top