Publicitat
Ciutat

GRÀFICS: Recuperació de la confiança amb cautela

L'empreseriat es mostra més optimista amb l'economia dels últims mesos, però segueix sense superar les xifres de fa un any tot i aturar la caiguda

Recuperació lleu. L’empresariat de Sabadell sembla que recupera la confiança en l’economia després de mesos de xifres negatives. L’última enquesta de confiança i clima empresarial –promoguda per l’Ajuntament de Sabadell, el Banc Sabadell, la Cambra de Comerç de Sabadell, el Centre Metal·lúrgic i el Gremi de Fabricants, amb el suport tècnic del CIESC i l’Idescat–, que analitza els catorze municipis de l’àrea d’influència de Sabadell, assenyala que la confiança empresarial de cara al segon trimestre del 2019 ha pujat un 2,8% en comparació al primer trimestre del mateix any. Tot i això, aquesta confiança no es recupera del tot i segueix sent més baixa que la del mateix trimestre de l’any passat amb un 3,3% menys.

Aquesta evolució de les expectatives dels empresaris dels municipis de Sabadell i la zona de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes (CRiRC) marquen una tendència d’estabilitat –tot i que lleu– en la confiança dels empresaris, encara lluny de la de fa un any.

En l’àmbit català, aquesta confiança empresarial ha baixat un 0,2% del primer al segon trimestre, però segueix sent superior que a la zona d’influència de Sabadell. Per altra banda, la confiança a l’Estat espanyol segueix per sota de la de l’àmbit sabadellenc, encara que la caiguda en l’últim any ha sigut més reduïda que a Catalunya i a l’àrea CRiRC amb només un 1,9% negatiu.

Adeu a la inestabilitat internacional

Aquesta recuperació de la confiança ve marcada per diversos factors, tant en l’àmbit més territorial com internacional. El secretari tècnic del CIESC, Josep Milà, apunta a l’estabilitat del mercat internacional i de la geopolítica internacional. “La inestabilitat comercial ha baixat”, explica Milà. Tot i això, en aquestes xifres encara no es preveu l’última polèmica entre Google i Huawei, tot i que Milà no creu que “acabi afectant gaire”. Segons el secretari tècnic, l’àrea d’influència de Sabadell està molt lligada a l’economia internacional, i per això moltes vegades la geopolítica internacional acaba tenint més pes que la inestabilitat dins del país. “Tot i això, també afecta”, assegura Milà.

Puja la indústria i la construcció

Pel que fa a la marxa de negoci, es manté un estancament en la valoració del primer trimestre, tot i que la previsió és d’optimisme amb un de cada quatre empresaris que creuen que han anat a l’alça. Segons Milà, la recuperació del sector industrial i de construcció ha sigut un factor clau en la pujada de les expectatives econòmiques. El sector millora les xifres de l’última enquesta, passant d’un -2,7 a un 1,1 positiu. Aquesta pujada contrasta amb la caiguda de les opinions del sector serveis, que perd 11,5 punts. Milà, però, li resta importància assegurant que “tot i que no ha sortit tan bé, és un sector més estacional”. A més, les perspectives del segon trimestre de la marxa de negoci encara són millors, ja que els empresaris que aposten per una crescuda que superaria el 26% i els que creuen que aniria a la baixa es quedarien al 12%, mentre que els que aposten per una xifra estable es quedarien al 60%.

Les exportacions baixen però menys

La valoració en la facturació a l’estranger és la nota negativa de l’enquesta, ja que la valoració “a la baixa” supera els que creuen que anirà “a l’alça”. Tot i això, es queda en un saldo negatiu del 3,1%, una xifra que redueix la baixada respecte a l’enquesta del trimestre anterior que ho situava 8,6 punts més avall que l’actual. És per això que tot i les bones xifres, els empresaris alleugeren la baixada en exportacions. A més, una gran majoria, per sobre del 70%, aposta per l’estabilitat en la facturació a l’estranger.

Aquest apartat, però, mostra bons signes de recuperació, ja que les expectatives per al segon trimestre marquen una tendència positiva entre els empresaris que creuen que aniran a l’alça majoritàriament, amb un saldo positiu de 4 punts.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top