Ciutat

MAPES: Consulta els resultats del 26-M a Sabadell, carrer per carrer

Sabadell es va tenyir de roig en les eleccions del 26-M. 28.810 vots, repartits per la geografia sabadellenca, van deixar una imatge aèria de la ciutat sense gaires ombres de dubte: Sabadell és majoritàriament socialista. Tot i ser així, el mapa de vot –a partir dels resultats per seccions censals–revela que la ciutat es mou en tres grans entorns. El centre històric és terreny de Junts per Sabadell. ERC s’endú la victòria a la resta del Centre en un corredor fins a Can Feu i Gràcia. El PSC domina, sense excepcions, en la resta de la ciutat. Als barris sabadellencs –on es recullen tres de cada quatre vots– els socialistes van experimentar suports fins i tot superiors al 50% dels sufragis.

La victòria socialista no tindria la mateixa dimensió si no hagués estat perquè va guanyar en barris densament poblats. La Concòrdia, Can Llong, Can Rull (al nord de la ciutat) i Sol i Padrís, Espronceda i Campoamor (al sud) s’han erigit de nou – i com ja havia passat durant les majories de Bustos– com el gran calador de vot dels socialistes.

En termes absoluts, Farrés va recollir més vots en dues illes d’edificis de nova construcció situats a la Roureda. En el quadrant entre els carrers Costabona, Lles, Àger i l’avinguda Matadepera, just al final de la Ronda Oest i on es podria iniciar la Ronda Nord, una de les promeses electorals de l’alcaldable del PSC. En aquesta zona, els suports als socialistes van oscil·lar en termes relatius, entre el 40% i el 55% dels vots, molt per sobre de la mitjana a la ciutat (29,9%).

Guanyador per seccions censals

Guanyador per districte


Què és una secció censal? És una divisió administrativa, inferior al districte i al barri, similar a una agrupació de carrers. Entre les seves funcions, les seccions serveixen per recollir estadístiques acurades. En unes eleccions, defineixen el col·legi electoral on s’ha d’anar a votar.

El Centre ‘is different’

El gran resultat del PSC als barris perifèrics contrasta amb els seus suports a la zona cèntrica. En el districte 1, els socialistes van quedar en tercer lloc (17%), per darrere d’ERC (27,1%) i de Junts (17,9%). Precisament, aquestes dues opcions van destacar en aquest districte. Junts per Sabadell conserva el nucli dur del Centre, molt reduït: entre Ronda Ponent i la Gran Via (seguint d’oest a est) i els carrers de Vilarrubias i Lacy (de nord a sud). Fora d’aquest quadrant, ERC s’imposa, en un gran corredor que es teixeix des de la Creu Alta fins a l’extrem oest de la plaça del Mil·lenari.

No obstant això, els vots a Juli Fernàndez estan més repartits arreu de la ciutat que els de Ciuró. Mentre els suports al republicà oscil·len, segons el districte, entre el 8,9% (districte 7) i el 27,1% (districte 1), en el cas de Junts la diferència es mou d’un pobre 1,3% (districte 7) a un 17,9% (districte 1). De fet, fora dels barris cèntrics, ERC recull suports destacables, en termes absoluts, a la Serra d’en Camaró, la Concòrdia, Torreguitart i Covadonga. Aquesta radiografia s’assimila, amb un menor suport electoral, al resultat de Crida per Sabadell.

Ja voten a casa?

Al marge dels resultats, les dades mostren que els candidats es mouen bé a casa, als seus barris. En el cas de Farrés, veïna de la Concòrdia, sí que arreplega més vots al districte 3 (46,7%), mentre que Marta Morell, la novetat al ple municipal, resident al mateix barri, es queda amb un 7,1%, un dels seus millors resultats per districtes. Adrián Hernández (Cs), de la Roureda, també rep més suports al districte 3 (14%). Juli Fernàndez (ERC) i Maties Serracant (Crida), de tota la vida del Centre, copen màxims al districte 1 (27,1% i 17%, respectivament). Com Ciuró, de Covadonga, que s’emporta el 17,9% dels suports al districte primer.

Tot seguit es recullen el mapes de vots (en termes absoluts) per seccions censals dels partits que han obtingut representació al consistori:

La Sabadell socialista

La Sabadell republicana

La Sabadell de la Crida

La Sabadell de Cs

La Sabadell de Junts

La Sabadell podemista

Comentaris
To Top