Publicitat
MARC BASTÉ ALUJAS

Sabadell vota per un canvi de govern

Final d’infart per a la campanya electoral més llarga (comptant que va començar amb les generals del 28 d’abril) i competida (amb 16 llistes, rècord històric) que es recorda. Algunes conclusions automàtiques, després de la llarga nit electoral:

1. Els votants són tossuts i la intel·ligència col·lectiva és impermeable a les suposades certeses del Sabadell oficial (incloem les enquestes, que no encerten).

2. L’esperat empat entre PSC i ERC no ha existit: tot i que els republicans guanyen tres regidors, el PSC de Marta Farrés ha estat incontestable i és el guanyador absolut i destacat dels comicis.

3. Els pactes poden seguir sent protagonistes, tot i que no hi ha cap coalició natural que sumi prou regidors. El resultat legitima la líder socialista per intentar governar en solitari, i estic convençut que així ho farà.

4. El govern quadripartit no ha convençut. Mentre que ERC, amb Juli Fernàndez al capdavant, aconsegueix un bon resultat amb la palanca independentista i capitalitza el moment del país, les esquerres de la Crida i, sobretot, l’espai dels comuns, no aconsegueixen mantenir-se. Càstig a un govern massa gestual que no ha sabut explicar la seva acció?

5. Sabadell ha superat el bustisme: la ciutat ha votat inequívocament pel retorn del PSC al poder. L’estil fresc i directe de Marta Farrés ha aconseguit eclipsar el fantasma de l’exalcalde, tot i que la resta de partits sovint hi han recorregut per atacar-la. Els membres del quadripartit haurien de prendre nota dels resultats: els electors volen mirar endavant, no enrere.

6. La fragmentació de l’espai dels comuns els ha passat factura: només una de les tres divisions (la de Marta Morell, que mantenia la marca Podemos) ha superat la barrera del 5%. Tampoc Marisol amb 100% Sabadell ha pogut contra el canvi de marca a última hora i la forta inèrcia de concentració de vot.

7. Junts per Sabadell, amb Lourdes Ciuró al capdavant, ha perdut la batalla de l’independentisme: l’ERC de Juli Fernàndez, segon partit més votat, més que duplica el resultat de JxSabadell i s’apropia de l’espai independentista.

8. Per blocs: l’independentisme guanya un regidor, donant l’hegemonia a ERC; el constitucionalisme en guanya quatre, per l’ascens del PSC; i les esquerres (incloent-hi el PSC), guanyen dos regidors, quedant-se amb 21.

9. I la dreta? Doncs el PP desapareix (en part per Vox, en part pel PSC), Ciutadans es manté (lluny de l’onada estatal), i Junts per Sabadell, que solia representar el centre-dreta catalanista, perd un regidor. Sabadell més d’esquerres no pot ser…

10. Els propers dies seran intensos. Esperem que els pactes tinguin Sabadell al centre.

Publicitat
Comentaris
To Top