Oci i cultura

La Colla de Sabadell arriba a la petita pantalla amb ‘Estem voltats de pocavergonyes’

L’Associació Col·lectiu Pere Quart roda el documental ‘Estem voltats de povargonyes’ al Marquet de les Roques

Gravació 'Estem voltats de pocavergonyes' / Óscar Espinosa

Una colla d’intel·lectuals reunits en una taula a l’ombra de les alzines a l’hora del cafè. Al voltant d’aquesta escena es va constituir La Mirada, l’editorial creada pels membres de La Colla de Sabadell el 1924. Una tarda de setembre, al Marquet de les Roques, a tocar de Sant Llorenç Savall, es van reunir en Josep Carner, en Jaume Bofill i Mates, en Carles Riba, en Francesc Trabal, l’Armand Obiols i en Joan Oliver amb l’objectiu de fer el primer pas per tirar endavant aquest projecte.

El mateix Oliver ho explica en un dels seus textos: “Els mestres parlaven i els joves escoltàvem; i se’ns hi va fer de nit. Havíem dinat al castell: amb aquell àpat va quedar constituïda una empresa editorial modesta, però significativa: La Mirada.

Dissabte de rodatge

Precisament la constitució de l’editorial és l’escena que aquest passat dissabte l’Associació Col·lectiu Pere Quart va gravar al Marquet de les Roques pel documental Estem voltats de pocavergonyes’. Hi entren en joc els personatges d’Armand Obiols, Francesc Trabal i Joan Oliver, interpretats per Pere Martí, Manel Dalmases i Jaume Madaula respectivament.

Els tres joves miren de convèncer els seus mestres Josep Carné, Carles Riba i Guerau de Liost –interpretats per Xajo Gorina, Xavier Soley i Lluis Saus– perquè els donin el vistiplau a la creació de la seva nova editorial. En una conversa distesa, els tres joves deixebles escolten als mestres tot fent un cafè al patí del Marquet de les Roques, que en aquell moment pertanyia a la família d’Oliver, qui fa el paper d’amfitrió.

Precisament, Oliver explicava a les seves memòries aquest moment. “La Mirada acabava de ser batejada sota els millors auspicis” deia l’autor, “els sabadellencs a penes podien dissimular l’acontentament que els emplenava. Ara només calia trobar uns quants milers de pessetes”. La gravació no té text, ja que les imatges aniran acompanyades d’una veu en off, però en el rodatge es respirava l’ambient de La Colla. “És un plaer gravar en un lloc tant bonic i especial com el Marquet de les Roques”, coincideix tot l’equip de rodatge.

Comentaris
To Top