Oci i cultura

Què queda del proletariat vallesà?

L’artista i cineasta Claudio Zulian reflexiona sobre la classe obrera en un projecte audiovisual que pot visitar-se a La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona

Una dona llegeix davant una de les videoinstal·lacions de Claudio Zulian a La Virreina / PEP HERRERO (CEDIDA)

El Vallès és un fidel reflex de la història de la indústria i del capitalisme; i, per tant, de la classe obrera. Així ho pensa l’artista, cineasta i escriptor Claudio Zulian (Campodarsego, Itàlia) que ha centrat en la nostra comarca la mostra Vallès: fabricar passats, fabricar futurs, que aquests dies pot visitar-se a La Virreina Centre de La Imatge, a Barcelona.

L’exposició està formada per set videoinstal·lacions col·locades en un sol espai. A través d’elles, el visitant pot recórrer la memòria proletària de ciutats com Sabadell, Terrassa, Cerdanyola o Ripollet. “Es tracta de trencar la dinàmica de l’oblit des d’una perspectiva del coneixement crític”, explica Zulian. “El que ens proposa el consumisme és oblidar, perquè a aquell qui oblida és més fàcil vendre-li qualsevol cosa”, afegeix.

Amb la mostra, Zulian es pregunta on ha quedat el proletariat vallesà. “Avui dia ningú s’identifica amb el treball, sinó amb l’oci. I això és un triomf del capitalisme. Si tothom es considera classe mitjana, per molt que tingui un sou baix, què queda de la cultura obrera?”, reflexiona l’artista. Els curtmetratges de Claudio Zulian critiquen l’oblit de la consciència de classe, però sense nostàlgia i sense excloure el progrés assolit a Occident fins al dia d’avui: “Es tracta que, mirant la història, puguem veure que la vida no és només el que tenim ara. Vull convidar a pensar en el segle XXI i en el futur, mirant el passat, però sense melancolia”.

Sabadell, nuclear

Zulian repassa els espais productius i vivencials del Vallès, i posa el punt de partida en la fàbrica com a lloc simbòlic, ideològic i social del proletariat. En aquest sentit, Sabadell té una presència important. La mostra comença amb les imatges del Vapor Píssit –amb els seus telers aturats i abandonats–; passa per espais més moderns com la Torre Millenium, a l’Eix Macià; i finalitza en un espai gairebé futurista: el sincrotró Alba de Cerdanyola. “Al Vallès ho trobo tot: des del passat industrial, al futur tecnològic”, diu, “aquest és un territori on trobo imatges suggeridores i poètiques que conviden a pensar”.

Vallès: fabricar passats, fabricar futurs va inaugurar-se el passat divendres 7 de juny i es podrà visitar al Palau de la Virreina de Barcelona fins al 29 de setembre, d’11 a 20 hores, de dimarts a diumenge. La mostra compta amb el suport dels ajuntaments de Sabadell, Terrassa, Ripollet i Cerdanyola del Vallès; i està comissariada per Valentín Roma. El pròxim 16 de juliol, a les 12 del migdia, Claudio Zulian farà una visita guiada a l’exposició per qui vulgui apropar-s’hi.

Comentaris
To Top