ARA A PORTADA
-
El Sabadell ven la filial britànica TSB al Banc Santander per prop de 3.100 milions d'euros Redacció
-
Treballar al carrer durant l'onada de calor: "És empipador, i a vegades no tens ombra" Aleix Pujadas Carreras
-
El CAP Concòrdia deixa de ser CAP i ara serà CSIR: què canvia pels 12.000 sabadellencs que hi van? Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
-
Creix la mortalitat a les carreteres vallesanes en els primers sis mesos del 2025 Marc Béjar Permanyer
Què queda del proletariat vallesà?
L’artista i cineasta Claudio Zulian reflexiona sobre la classe obrera en un projecte audiovisual que pot visitar-se a La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona

- El tour més especial
Publicat el 13 de juny de 2019 a les 12:28
Actualitzat el 13 de juny de 2019 a les 16:17
El Vallès és un fidel reflex de la història de la indústria i del capitalisme; i, per tant, de la classe obrera. Així ho pensa l’artista, cineasta i escriptor Claudio Zulian (Campodarsego, Itàlia) que ha centrat en la nostra comarca la mostra Vallès: fabricar passats, fabricar futurs, que aquests dies pot visitar-se a La Virreina Centre de La Imatge, a Barcelona.
L’exposició està formada per set videoinstal·lacions col·locades en un sol espai. A través d’elles, el visitant pot recórrer la memòria proletària de ciutats com Sabadell, Terrassa, Cerdanyola o Ripollet. “Es tracta de trencar la dinàmica de l’oblit des d’una perspectiva del coneixement crític”, explica Zulian. “El que ens proposa el consumisme és oblidar, perquè a aquell qui oblida és més fàcil vendre-li qualsevol cosa”, afegeix.
Amb la mostra, Zulian es pregunta on ha quedat el proletariat vallesà. “Avui dia ningú s’identifica amb el treball, sinó amb l’oci. I això és un triomf del capitalisme. Si tothom es considera classe mitjana, per molt que tingui un sou baix, què queda de la cultura obrera?”, reflexiona l’artista. Els curtmetratges de Claudio Zulian critiquen l’oblit de la consciència de classe, però sense nostàlgia i sense excloure el progrés assolit a Occident fins al dia d’avui: “Es tracta que, mirant la història, puguem veure que la vida no és només el que tenim ara. Vull convidar a pensar en el segle XXI i en el futur, mirant el passat, però sense melancolia”.
Notícies recomenades
-
Cultura i oci FOTOS | Brodas Bros il·lumina els Jardinets
-
Cultura i oci No hi havia millor lloc on ser que al Fresc
-
Cultura i oci El dia que Carlos Gardel i Schubert s’estimen
-
Cultura i oci Ernest Prunera: “He volgut transmetre una filosofia vital: tot i ser diferent, avança”
-
Cultura i oci Homenatge a Mirna Lacambra, lluitadora dels somnis dels altres
-
Cultura i oci Sabadell retrà homenatge a Mirna Lacambra