Ciutat

La pol·lució a la Concòrdia, un 50% superior a la mitjana

El pàrquing del solar de l'Eix Macià / CEDIDA

Tot i que no volen que es tanqui el pàrquing, tenen clar que la seva salut va per endavant. És el cas de mig miler de veïns del barri de la Concòrdia, que denuncien “l’alta pol·lució” a la zona que envolta el pàrquing del descampat de l’Eix Macià.

Al·lèrgies freqüents, conjuntivitis, brutícia i excés de pols als habitatges. Aquestes són les principals molèsties que enumeren els veïns, per les que fa quatre anys porten exigint una alternativa al pàrquing de terra i, aquest cop, amb un informe que ho avala.

La Diputació de Barcelona ha entregat als veïns recentment un estudi sobre el nivell de contaminació a la zona i ha conclòs que els habitatges més propers al descampat pateixen una pol·lució un 50% superior als obtinguts a l’estació de referència de Sabadell. Tot i això, “l’estudi descarta toxicitat”, ha apuntat el regidor en funcions d’Espai Públic, Xavier Guerrero.

Els problemes

“N’estem farts,  després de quatre anys lluitant per resoldre el problema, ara tenim una prova que ens acredita”, ha etzibat el portaveu de la comissió del descampat i veí afectat, Francesc Portales. El problema, segons ell, s’agreuja en arribar l’estiu i “s’han d’obrir les finestres i entra la pols directament”, exposa. La solució provisional que han adoptat gran part dels veïns afectats ha estat instal·lar una mosquitera a balcons i finestres per dificultar  l’entrada d’aquestes molècules.

L’estudi assenyala que els principals carrers afectats són Abat Escarré, Via Augusta, Lluís Companys, avinguda Paraires i Via Favència. En total, uns 200 habitatges aproximadament. “Calculem que diàriament hi circulen uns 800 cotxes pel descampat”, indica Portales, “una polseguera constant”. Amb resultats en mà, s’ha portat la denúncia fins a la fiscalia de Medi Ambient.

Les solucions

“En cap cas demanem la desaparició del pàrquing, sinó una reforma”, diu el portaveu. Tot i això, anteposen la seva salut i estan disposats a arribar fins on calgui. En una primera proposta, els veïns van demanar la pavimentació del terreny per evitar la presència de pols. “Creiem que és la solució més viable i immediata”, diuen.

De fet, durant el darrer mandat socialista la resposta va ser la pavimentació del terreny amb asfalt reciclat, una solució que va durar dos anys. L’últim govern local, però, va optar per la compactació del terra, però la solució no va funcionar.  “No es tracta d’una mesura d’extrema urgència ni un problema greu de salut”, assegura Guerrero, garantint que “si hagués estat així, el pàrquing s’hauria tancat immediatament”.

La solució que planteja l’encara regidor d’ERC és elaborar una proposta a mitjà termini entre veïns i consistori i destinar una part del solar a equipaments i una altra a fires, circs i aparcament “asfaltat, enllumenat i amb un sistema de clavegueram”, conclou. Caldrà esperar, però, la decisió del proper equip de govern local.

Comentaris
To Top