JOSEP MERCADÉ

Estació d’autobusos poc valenta

[Per Josep Mercadé, periodista]

La reforma integral de l’estació d’autobusos de Sabadell convida a fer-nos la pregunta. Aquesta és la instal·lació que mereix una ciutat de més de dos-cents mil habitants?

Suposo que tots coincidiríem a dir que no. Han passat 30 anys des de la inauguració d’aquest equipament sense que pràcticament hagi canviat la seva imatge. Ara la Generalitat li farà un rentat de cara a aquesta i a la resta d’estacions d’autobusos repartides per tot el territori amb una inversió global d’1,9 milions d’euros.

Podríem pensar que els 300.000 euros previstos per a Sabadell és millor que res. Sí, és clar. Però si volem potenciar el transport públic és imprescindible posar facilitats als usuaris. I això implicar fer una aposta més valenta i fer una planificació més adaptada a les demandes del moment i també als canvis que ha suposat l’entrada en servei del Metro del Vallès.

Estem veient com el nombre d’usuaris dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a la ciutat s’està incrementant amb les noves estacions i que la plaça d’Espanya s’ha convertit en punt neuràlgic de confluència d’usuaris de les dues línies de tren. Però la connexió amb les de bus interurbà està en un altre indret [a Sabadell Centre].

Quantes vegades s’ha parlat de la necessitat de facilitar el transport públic per anar a treballar als polígons industrials que envolten Sabadell sense haver de fer servir el vehicle privat. Doncs bé, una bona instal·lació per afavorir la transferència d’usuaris d’un mode de transport (tren) cap a un altre (bus) és bàsica.

L’any 1991, quan es va obrir aquesta estació d’autobusos, va representar un pas endavant cap a una major coordinació del transport públic. Des d’aquesta instal·lació actualment es pot accedir a 16 línies diürnes, amb destinacions a municipis dels dos Vallesos i del Maresme; de les dues principals operadores de transport interurbà de Catalunya, més la línia de Barcelona a Andorra que passa per Sabadell i la de Sant Quirze que explota la cooperativa TUS.

Tenim, doncs, un ampli ventall que, fins i tot, és desconegut per molts sabadellencs. Ho confirmen les dades de l’Enquesta de Mobilitat Quotidiana de Catalunya en dia laborable a Sabadell. El transport privat representa més del 75% dels desplaçaments.

Revertir aquestes xifres i potenciar el transport públic va més enllà de propostes electorals (ara que acabem de passar diferents convocatòries). És una urgència per reduir els problemes de la contaminació a la zona metropolitana provocada per la mobilitat amb vehicle privat. 

Comentaris
To Top